Revista presei

Aceasta bancnota va fi retrasa din circulatie! Grabeste-te la banca sa o schimbi

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să retragă din circulație bancnota de 500 de euro, argumentele pentru menținerea acesteia fiind ‘din ce în ce mai puțin convingătoare’, după cum a precizat Benoit Coeure, membru în consiliul director al BCE.

În prezent, BCE analizează posibilitatea eliminării bancnotelor de 500 de euro, precum și introducerea unui plafon cu privire la tranzacțiile cu numerar în contextul luptei împotriva finanțării terorismului.

„Istoric, aceste bancnote au permis persoanelor fizice să facă plăți mari în mod convenabil. Însă, acest argument a devenit din ce în ce mai irelevant odată cu dezvoltarea mijloacelor electronice de plată. În plus, autoritățile competente suspectează că sunt utilizate în scopuri ilegale, un argument pe care nu îl mai putem ignora, având în vedere importanța luptei împotriva spălării banilor și finanțării terorismului”, a declarat Benoit Coeure, într-un interviu publicat joi în cotidianul „Le Parisien”.

Întrebat dacă BCE este pregătită pentru o decizie radicală cu privire la viitorul bancnotei de 500 de euro, Coeure a răspuns: „Analizăm această chestiune și vom lua în curând o decizie”.

„Argumentele pentru menținerea bancnotei de 500 de euro sunt din ce în ce mai puțin convingătoare”, a adăugat el.

Comments

comments