Sanatate

Acest SINDROM afecteaza o femeie din CINCI, desi multe nu stiu ca il dezvolta! Care sunt simptomele

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre tulburările hormonale cele mai frecvente, care afecteaza un procent estimat de 1 din 5 femei. Procentul surprinzător de mare cu care acest sindrom afectează femeile este cauzat de faptul că multe nu știu nimic despre el întrucât simptomele sunt variate și diferă de la o persoană la alta.

Iată câteva lucruri despre SOP (Sindromul ovarelor polichistice) pe care toate femeile ar trebui să le știe.

CITESTE SI >>>

Semne ale UCIGASULUI SILENTIOS – CANCERUL OVARIAN pe care nu ar trebui sa le ignoram

Rana pe colul uterin poate provoca CANCER! Vezi care sunt simptomele! Poti sa ai si tu, fara macar sa stii

1. Medicii nu pot ști dianinte ce femeie poate fi afectată

„În esență, SOP este o serie de chisturi ovariene ca un șirag de mărgele, care se dezvoltă pe ovare, explică expertul hormonal si terapeutul nutriționist Angelique Panagos – dar, în timp ce cunoaștem cauza fizică a bolii, nu știm de ce unele femei îl dezvolta, iar altele nu. Se poate dezvolta la mai mulți membrii ai unei familii, și are legătură cu nivelul hormonal din organism, inclusiv producția de insulină, însă orice femeie poate fi afectată de acest sindrom.

2. Simptomele sindromului ovarelor polichistice sunt variate

„Simptomele de sindrom variază în mod dramatic de la persoană la persoană; mai mult de jumătate dintre femei care sunt afectate de acest sindrom, nu știu că îl au”, spune Angelique. „Unele dintre cele mai frecvente semne și simptome includ tenul gras și acnee recurente, cicluri neregulate, rare sau absente, creșterea excesivă a părului de pe față și corp, căderea părului de pe cap sau subțierea lui si cresterea in greutate. Femeile care doresc să rămână gravide se pot confrunta, de asemenea, cu dificultăți, din cauza ovulației neregulate și pot prezenta un risc crescut de avort spontan”

3. Unele simptome nu au aparent legatura cu ovarele

Ca și cum nu ar fi suficiente toate aceste probleme, femeile care dezvoltă acest sindrom pot fi mai depresive din cauza dezechilibrelor hormonale din corp. În cazul în care vi se întâmplă să aveți des stări de depresii din care să nu puteți ieși, discutați cu medicul dumneavoastră – vă poate face analize mai ample pentru a descoperi dacă nu cumva aceste simptome nu au legătură cu SOP.

Femeile care suferă de acest sindrom pot, de asemenea, să dezvolte trăsături fizice masculine, în special în jurul gâtului și axile, pot dezvolta mai des mătreață, pot avea tensiune arteriala ridicată si chiar au o voce mai profundă, toate aceste particularități întrucât sindromul atacă nivelul de hormoni din organism.

4. Este greu să se obțină un diagnostic

„Nu există un test sigur care poate diagnostica SOP,” subliniază Angelique. „Acest lucru ar putea fi un alt motiv pentru care un număr mare de femei suferă de acest sindrom fără să știe!”

Pentru a diagnostica sindromul ovarelor polichistice, doctorul trebuie sa ia in considerare istoria medicala a pacientei si poate cere urmatoarele teste:

– nivelul hormonilor de stimulare a foliculilor (FSH);
– nivelul hormonului luteotrop (HL);
– nivelul hormonilor androgeni;
– nivelul estrogenului;
– examinari cu ultrasunete vaginale si/sau abdominale;
– laparoscopie;
– biopsie a ovarului;
– test de urina (17-cetosteroizi);
– IRM (imagine cu rezonanta magnetica) a abdomenului.

Testele de sange pot include:
– nivelul prolactinei;
– teste de functionare a glandei tiroide;
– serul hCG (test de sarcina).

5. Dieta poate avea un impact masiv asupra SOP

În cazul femeilor supraponderale sau obeze crește cantitatea de insulină a corpului, motiv pentru care greutatea poate avea un impact direct asupra simptomelor. Cu toate acestea, SOP vă oferă de asemenea pofte pentru alimente. Angelique sfatuiește ca femeile afectate de acest sindrom să țină o dietă bazată pe multe legume, proteine de bună calitate (fasole, leguminoase, nuci, seminte, carne slaba, peste proaspat, oua) si grasimi sănătoase. „Aceste grăsimi sanatoase poate ajuta, de asemenea, la reglarea sensibilității la insulină. Avocado, nucile, semintele, migdalele, ouăle, cerealele integrale și semințele de in sunt doar câteva dintre alimentele indicate”, spune ea. „Beți, de asemenea, apă filtrată și consumați produse organice ori de câte ori aveți ocazia, evitând consumul de hormoni suplimentari și substanțe chimice perturbatoare. În paralel, evitați sau reduceți dramatic toate alimentele procesate, cofeina si alcoolul. Și niciodată nu vă îndepărtați de această dietă!”

Comments

comments