ALERTA ALIMENTARA in Romania! OTRAVA care se afla in rafturile din supermarketuri: „9 oameni AU MURIT DEJA!”

UPDATE! Alertă în România! Mai multe lanțuri de supermarket-uri au lansat un apel clienților să aducă înapoi fructele și legumele congelate cumpărate.

Măsura a fost luată preventiv, după ce ANSVSA a anunțat că a fost notificată oficial că România ar putea fi printre țările afectate de produsele contaminate cu bacteria Listeria Monocytogenes.

Bacteria a provocat deja nouă decese în Europa.

Reprtezentanții magazinelor susțin că această măsură este una de precauție, iar acest lucru nu înseamnă că mâncarea este contaminată.

Lista completă a magazinelor unde se pot returna produsele congelate se găsește pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

—-Stirea intiala—

Produsele congelate de la Greenyard, responsabile de infectarea cu listeria, erau distribuite și în România.

Medicul Tudor Ciuhodaru a lansat, luni seara, un avertisment îngrijorător în legătură cu unele produse care se vând în supermarket-uri. Nouă persoane au murit deja din cauza unei bacterii extrem de periculoase care a provocat deja moartea  anouă persoane.

Medicul a atenționat românii să aibă grijă la produsele congelate din magazine, întrucât este alertă de listerioză. În România au murit deja nouă oameni și alte 47 de persoane sunt infectate.

Într-o postare amplă pe contul său de socializare, celebrul medic a amintit că România a fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes ale firmei Greenyard.

„Atenţie mărită la produsele congelate. Mai ales dacă sunteți însărcinată. E alertă de listerioză.

9 persoane au murit deja și alte 47 sunt infectate. Două supermarketuri au fost depistate cu probleme! România a fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes ale firmei Greenyard.

Ce trebuie să știți:

  1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.

  2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.

  3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.

  4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar) dar.

  5. În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.

  6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.

  7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Rețineți:

  1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!

  2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.

  3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină)

  4. Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecție:

  1. Evitați alimentele gata preparate reci.

  2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte înghețată”}.

  3. Respectati regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esențial)

  4. Gătiți bine orice preparat.

  5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei_.

  6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.

  7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Și puțină istorie:

  1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.

  2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.

  3. Având în vedere că deja sunt implicate mai multe țări Comisia Europeană va organiza peste două zile o teleconferinţă cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situaţiei generată de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat şi posibil multe alte alimente congelate”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Comments

comments

loading...