ACTUAL

Angajatii vor primi tichete de vacanta de pana la 6.300 de lei

Angajatii din Romania vor primi de la angajatori tichete de vacanta in limita a sase salarii brute. Guvernul a aprobat normele metodologice, dupa ce ea a fost publicata in Monitorul Oficial la 1 iulie.

Voucherele de vacanta vor fi acordate atat angajatilor din sistemul bugetar cat si celor din sistemul privat si vor exista pe suport de hartie sau electronic, in functie de decizia fiecarui angajator in parte.

Voucherele de vacanta nu pot fi folosite decat in turismul românesc si nu trebuie sa depaseasca sase salarii minime brute intr-un an calendaristic.

Voucherul de vacanta are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii. Avand in vedere faptul ca la 1 iulie salariul minim pe economie este de 1.050 lei, angajatii ar putea primi voucheure de vacanta in valoare de maximum 6.300 lei.

Angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, precum si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, vor acorda angajatilor prime de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta, potrivit avocatnet.ro.

Pe de alta parte, angajatorii din mediul privat vor putea acorda angajatilor prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate. Acordarea acestora va fi stabilita de comun acord cu sindicatele si va fi mentionata in mod obligatoriu in contractele colective de munca.

Voucherele de vacanta reprezinta bonuri de valoare emise de unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice si sunt acordate persoanelor angajate prin incheierea unui contract individual de munca. Emitentii voucherelor vor tine evidenta tranzactiilor printr-un sistem informatic pentru o perioada de cel putin cinci ani.

In cazul voucherelor pe suport electronic, valoarea acestora nu va fi transferata de angajatori beneficiarilor, ci de catre emitentii voucherelor. Beneficiarii vor putea utiliza tichetele de vacanta pe baza actului de identitate si doar pentru servicii turistice de la unitatile afiliate. Valabilitatea voucherelor este de un an de la data emiterii, iar la sfarsitul acestei perioade sau la data incetarii contractului de munca angajatul va trebui sa restituie voucherele de vacanta pe suport de hartie sau suport electronic. Daca un beneficiar utilizeaza vouchere de vacanta necuvenite, acesta va fi obligat la plata contravalorii acestora catre angajator. Angajatorii sunt obligati sa-si instruiasca angajatii sa nu vanda voucherele de vacanta.

Comments

comments