În ultimii ani, peste 4 milioane de oameni au plecat din România în statele din vestul Europei, în speranța că vor fi mai bine plătiți.

Acest lucru a dus la cea mai gravă lipsă de forță de muncă din istoria țării noastre. 

Un prim pas pentru atragerea românilor din diaspora înapoi în țară este organizarea în februarie a unei burse a locurilor de muncă pentru românii care muncesc acolo.

„Am pus bazele unei colaborări importante cu ministrul Natalia Intotero (ministrul pentru Românii de Pretutindeni, n.r.), cu sindicatele şi patronatele din construcţii, cu specialişti din ANOFM şi Ministerul Muncii pe ocupare. În luna februarie vom face în Italia, la Milano sau Torino, o bursă a locurilor de muncă pentru românii noştri care muncesc acolo. Mergem cu oferte clare, pe perioade clare. Sindicatele şi patronatele din construcţii, patronii mai ales, au spus că vor mai pune şi ei iar salariul minim va ajunge la 3.500 – 4.000 lei net, în mână. Sperăm să începem uşor, uşor să ne aducem specialiştii acasă”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ministrul a tras un semnal de alarmă, susținând că România se află într-o situație delicată, având un deficit de angajați, chiar dacă exodul forței de muncă s-a redus în ultima perioadă. 

„În decembrie 2016 şomajul era 4,8%. În iulie 2018 şomajul este de 3,48%. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat, măsuri de ocupare, de stimulare a angajatorului să angajeze, şi aici aş vorbi de un program de mare succes care începe să-şi facă vizibile rezultatele, acel program pentru ucenicie. Am intrat din paradigma unui stat cu şomaj ridicat în paradigma unui stat cu deficienţă de angajaţi. Există clar o deficienţă de forţă de muncă. De aici acele măsuri referitoare la burse de locuri de muncă pentru românii noştri de pretutindeni, să încercăm să îi aducem acasă, dar în paralel avem nevoie de muncitori, pentru că avem programe mari de investiţii pe care trebuie să le punem în practică şi avem nevoie de forţă de muncă”, a spus ministrul, potrivit DcBusiness.ro.

Comments

comments