PARENTING

ATENTIE, PARINTI! Aceasta boala de sezon afecteaza cel mai mult copiii

Bolile de sezon afectează mii de oameni, atât adulți, cât și copii. Sistemul de supraveghere a bolilor diareice acute (BDA) a ajuns la cea de-a patra săptămână. Astfel, în perioada 20-26 iunie, la nivel național au fost raportate 3.539 de cazuri diagnosticate, din care 1.791 de către medicii de familie, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Vorbim despre o creștere a cazurilor cu 25,6% față de săptămâna precedentă, numărul lor fiind cu 25,3% mai mare față de aceeași săptămână a sezonului anterior, dar cu 50,6% mai scăzut față de media din ultimele 3 săptămâni.

CITESTE SI >>>

Sigur i-ai cumparat copilului tau, cel putin o data, ASA CEVA! UITE cat de mult RAU poti sa-i faci

Va mai aminiti de bebelusul care fuma 40 de tigari pe zi? Uite cum arata astazi, la 8 ani

SOCANT! Părintii au ales sa-i rupa piciorul fetitei lor DE TREI ORI PE ZI pe zi timp de patru luni!

Din totalul de 1.845 de cazuri suspecte internate în spital, 1.748 de cazuri au fost confirmate cu BDA, din care: 15,6% cu etiologie precizată și 84,4% cu etiologie neprecizată. ”Cele mai multe cazuri confirmate de către medicii de familie au fost la grupa de vârstă 1 – 4 ani, similar și în ceea ce privește cazurile diagnosticate în spital”, potrivit INSP. Așa că părinții trebuie să aibă mare grijă atât la prepararea alimentelor, cât și la asigurarea unei igiene riguroase, spun specialiștii. Tot ei menționează că nu trebuie sub nicio formă date copiilor alimente care nu au fost păstrate la temperaturile indicate, iar fructele și legumele să fie spălate cu apă din abundență.

ÎN JUDEȚELE-SENTINELĂ

În județele-sentinelă (județe de referință) Brăila, Galați, Tulcea dar și Constanța s-au înregistrat 131 de cazuri diagnosticate. Dintre acestea, 84,7% s-au internat. ”Comparativ cu săptămâna anterioară, numărul de cazuri diagnosticate este mai mare cu 8,3%, iar numărul de cazuri internate este mai crescut cu 5,7%. Comparativ cu aceeași săptămână a sezonului anterior: numărul de cazuri diagnosticate este mai mare cu 13,9%, iar numărul de cazuri internate este mai crescut cu 23,3%.

ÎN LABORATOR

La nivelul laboratoarelor direcțiilor de sănătate publică, s-au lucrat 1.676 de probe, iar la nivelul altor laboratoare (din sistem public sau privat) s-au lucrat 22.865 de probe, mai precizează INSP. Din totalul de 24.541 de probe efectuate, 49,5% au fost coproculturi (3,8% pozitive) și 50,5% examene coproparazitologice (5% pozitive). Din coproculturi s-au izolat următorii agenți patologici: Salmonella – 15,4%

4; Rotavirus – 23,2%; alte patotipuri de E. coli – 13,2%; Campylobacter – 9,8%; Shigella – 0,7%; Yersinia – 0,4%; alți agenți – 37,1%; agenți nedeterminați – 0,2%.

Sursa: TelegrafOnline.ro

Comments

comments