ACTUAL

Atentie soferi! O manevra banala va poate lasa fara permis de conducere! Putini soferi despre ea

Atentie soferi! O manevra pe care multi o executam in trafic si care are reglementari speciale in Codul Rutier ar putea sa ne lase fara prmisul de conducere.

Multi fac aceasta manevra in trafic, insa putin stiu care sunt conditiile in care ea este permisa, potrivit Codului rutier.

CITESTE SI >>>

„Atentie, radar!”, a avertizat o soferita pe Facebook! Raspunsul politistilor este NEASTEPTAT si a devenit viral pe net. Vezi ce i-au raspuns oamenii legii

Cum a scapat o soferita de amenda de circulatie? Este INCREDIBIL cum nu stiam asta! Oricine o poate face

SECRETELE ascunse in permisul de conducere Toti le avem, dar NU LE STIM

Legislatia rutiera in vigoare are prevederi speciale in ceea ce priveste mersul in marsarier, insa putin le cunosc foarte bine.

Ce spune legislatia despre manevra mersul in marsarier

Articolul 128 din Codul Rutier spune ca este interzisa manevra mersul in marsarier in urmatoarele situatii:

– în locurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor

– în intersecţiile în care este interzis virajul la stânga

– in situatiile in care, pentru efectuarea manevrei este necesară manevrarea înainte şi înapoi a vehiculului

– în locurile unde soliditatea drumului nu permite

– pe marcajul pietonal

-în locurile în care este instalat indicatorul „Întoarcerea interzisă”

Una dintre manevrele prevăzute de Codul Rutier şi întâlnite frecvent în trafic este mersul înapoi. Legislaţia rutieră are câteva prevederi speciale în acest domeniu, fiind reglementate situaţiile în care este permis mersul înapoi.

„În locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului. Persoana care dirijează manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligată să se asigure că manevra se efectuează fără a pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic. Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumină sau luminile speciale din dotare. Se recomandă dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre”, se mai arata in codul rutier.

De asemenea, manevra este permisa pe o distanta de maximum 50 de metri. Daca in timpul mersului cu spatele este avariata o masina, soferul risca amenda si puncte de penalizare, sustine fostul comisar-sef de la Politia Rutiera, Nicolae Istrat.

Comments

comments