Revista presei

ATENȚIONARE pentru toți șoferii din România! UITE cât de ușor poti să rămâi FĂRĂ PERMIS. Nimeni nu bănuia că așa ceva este posibil

Un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Mihai Weber le pune bețe în roate șoferilor din România. Proiectul legislativ își propune modificarea articolului 103 din OUG 195/2002, lege care reglementează răspunderea contravenţională.

Deputatul propune completarea legii cu un nou alineat, conform căruia se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole pe drumurile publice, în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulația pe drumurile publice. Potrivit propunerii legislative, suspendarea permisului încetează doar la data în care contravenientul va depune o dovadă de achitare a amenzilor restante.

„Statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulaţie. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligaţii afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetăţeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancţionarea atitudinii sale de neconformare faţă de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere. În continuarea unei iniţiative care propune modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor bugetare, este necesară o modificare a legislaţiei în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât şi din perspectiva achitării obligaţiilor ce decurg din încălcarea dispoziţiilor în vigoare”, motivează Mihai Weber.

Tot deputatul mai este de părere că nesancționarea adecvată a conducătorilor auto, care nu-și respectă obligaţia de a achita amenda, determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, deoarece contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă.

„Mai mult, la nivel social, există o discriminare a celor care îşi achită la timp obligaţiile, atât timp cât atât cei care achită, dar şi cei care evită obligaţia impusă prin sancţiunea principală a amenzii, se bucură în continuare de exercitarea dreptului de a conduce. Considerăm că este necesară o constrângere suplimentară pentru normalizarea situaţiei privind achitarea amenzilor de circulaţie, fapt ce constituie atât o înlăturare a stării de pericol create prin posibila repetare a unor fapte interzise de lege, dar şi creşterea nivelului de încasare a obligaţiilor bugetare. Adoptarea prezentei propuneri legislative de completare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice nu are impact financiar”, a mai precizat deputatul în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Comments

comments