Arhiva

AUDIO SOCANT! Cum incearca Putin sa LINSEZE rusii anti-razboi: „Acum va vom f***”. 29 de protestatri marturisesc TOTUL!

O înregistrare audio surprinsa cu telefonul mobil arata brutalitatea poliției împotriva protestatarilor anti-război din Rusia, informeaza Opendemocracy.net.

Un număr record de persoane au fost reținute la protestele împotriva războiului din Ucraina, care au fost organizate in Rusia.

Deși protestele coordonate în masă au fost împiedicate de atacul masiv al autorităților ruse asupra opoziției, oamenii continuă să iasă în stradă pentru a protesta împotriva războiului – cu mitinguri și declarații online. Ca răspuns, poliția a reținut în masă protestatarii și trecătorii și, uneori, i-a supus la tratamente brutale, mai scrie sursa citata.

La 6 martie, 2.500 de persoane au fost reținute la Moscova în legătură cu mai multe proteste împotriva războiului din capitala rusă.

Un incident, în special, a atras atenția publicului: tratamentul aplicat celor 25 de femei și patru bărbați care au fost reținuți în apropierea stației de metrou Krasnye Vorota din Moscova și plasați în două dube ale poliției. După ce una dintre dube s-a răsturnat în drum spre periferia sudică a orașului, toți cei 29 de deținuți au fost plasați într-o singură dubă. La sosirea la o secție de poliție din suburbia Brateevo, protestatarii au fost supuși la umilințe și bătăi, după cum se arată într-o înregistrare audio făcută în secret de una dintre femei.

„Putin este de partea noastră. Voi sunteți dușmanii Rusiei. Sunteți dușmanii poporului. Acum vă vom f* aici și cu asta basta. Vom primi chiar și o primă pentru acest lucru”, ar fi strigat un ofițer de poliție, potrivit aceleasi surse.

Mediazona, un organ de presă rusesc care se concentrează pe sistemul de drept și justiție al țării, a încercat să creeze o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat cu protestatarii din Brateevo.

Mediazona a solicitat departamentului de presă al Ministerului Afacerilor Interne de la Moscova un comentariu cu privire la acest incident. Acesta a refuzat, cerând în schimb ca Mediazona să depună o cerere oficială (un proces care durează 30 de zile).

Mai jos gasiti o traducere a articolului Mediazona, publicat inițial pe 9 martie 2022 si tradus de Opendemoracy.net.

„Era foarte cald, ne-am dezbrăcat cu toții până la tricouri. Nu aveam de ce să ne agățăm, nu aveam de ce să respirăm.”

Așa a descris Tatyana, 19 ani, designer web, scena în care 29 de protestatari au fost înghesuiți într-o singură dubă a poliției, la sfârșitul după-amiezii zilei de 6 martie. Cealaltă dubă se rasturnase în apropiere de Komsomolsky Prospect din Moscova, în drum spre Brateevo, iar poliția i-a împins pe toți în același vehicul. Erau 29 de persoane în total: patru bărbați și 25 de femei.

Te ții de acoperișul dubei, dar totul este umed și zbori de colo-colo. A trebuit să ne ținem unii de alții”, a spus Tatyana.

Anastasia, o studentă de 18 ani, își amintește cum deținuții au trebuit să se ajute unii pe alții să își dea jos hainele, deoarece era foarte cald în interiorul dubei.

„Era imposibil să ne scoatem singuri hainele, așa că a trebuit să le cerem celorlalți să ni le scoată. Acest lucru nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile, pentru că nu era loc. La început, cântam, dar apoi am încetat chiar să mai vorbim – am încercat să salvăm aerul”, a spus ea.

Când duba de poliție a ajuns la secția de poliție din Brateevo, ofițerii Gărzii Naționale Ruse i-au escortat până la o sală de adunare, i-au pus să se așeze și le-au luat pașapoartele. Deținuții au auzit apoi, prin difuzoare, că secția de poliție a decretat un regim special de intrare/ieșire care însemna că nimeni nu poate intra – inclusiv personalul juridic. Aceasta este o practică folosită acum în mod regulat de poliția din Moscova pentru a izola persoanele reținute la proteste.

Polițiștii, atât în uniformă, cât și în civil, au refuzat să se identifice, au declarat deținuții.

Aceștia le-au spus apoi deținuților că „drepturile lor s-au încheiat la ușă” și au început „tactica psihologică”. Aceasta a implicat „glume nepotrivite”. „Băieții cu părul puțin mai lung decât de obicei au fost întrebați dacă sunt fete; fetele cu părul scurt au fost hărțuite și au fost numite cu nume îngrozitoare”, își amintește ea.

Din anumite motive, poliția nu a retras telefoanele deținuților, iar aceștia au înființat un chat de grup pe Telegram.

Când Yevgenia, un lucrător medical în vârstă de 20 de ani, a fost dusă la biroul nr. 103, acolo se aflau două femei și doi bărbați, toți fără măști COVID și purtând haine civile Un bărbat, cu un pulover albastru, fuma o țigară electronică. Celălalt a primit un telefon și a părăsit biroul.

Polițistul rămas a așezat-o pe Evghenia pe un scaun și a întrebat: „Vrei să te [încurci] sau vom vorbi normal?”. Ea nu a știut ce să răspundă și a spus: „Da.” Polițistul a început să pună întrebări despre locul unde locuia și lucra. Apoi a insultat-o, i-a cerut să „nu ** [mintă]” și a avertizat-o că, dacă va fi bătută, polițistul nu va pati „nimic pentru asta”.

Câteva minute mai târziu, această amenințare a fost concretizată de bărbatul cu guler negru, care s-a întors la birou. El s-a napustit asupra Evgheniei și i-a cerut să își deblocheze telefonul.

„Bărbatul a început să țipe: „Și dacă te lovesc în gură, unde vei fugi?”. Eu am tăcut. Am spus că nu voi scoate telefonul, apoi m-a lovit de trei ori cu mâna în umăr. După aceea, sprijinindu-mă pe un scaun, m-a lovit cu genunchiul”, își amintește ea.

Citeste articolul integral pe Opendemocracy.net

Comments

comments