Statisticile arată că în 2015 peste 10.000 de români au murit din cauza unei afecțiuni cumplite care nu este depistată la timp.

Practic, datele arată că un român moare la fiecare oră din cauza cancerului pulmonar, iar numărul mare de decese este cauzat de faptul că boala nu este depistată la timp.

Diagnosticul rapid și accesul la tratamentul potrivit poate mări șansele bolnavilor la supraviețuire de la 11% la 55%.

În cazul în care boala este depistată în stadiul al III-lea, șansele de supraviețuire scad dramatic, potrivit Gândul.info

Din păcate, simptomele cancerului pulmonar sunt intepretate greşit de pacienţi, cancerul pulmonar fiind depistat în stadii avansate, deoarece că semnele sale nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist.

Principalele simptome ale cancerului pulmonar sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respiraţia îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) şi infecţiile pulmonare sau bronşitele ce reapar frecvent.

„Atât terapiile inovatoare, cât şi tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentaţia clasică, ne pot ajuta acum să ţinem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienţii să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci şi la consultaţii periodice. O vizită la medic le poate salva viaţa.”, spune Florin Mihălţan, medic pneumolog.

Comments

comments