Revista presei

Cancerul este „cea mai buna forma de a muri, nu mai risipiti miliarde pe tratamente” declara un medic primar

Moartea de cancer este „cea mai buna forma de iesire” si ar trebui sa „incetam sa mai irosim miliarde pe tratamentul acestei boli”, sustine un medic primar.

 

 

 

Dr. Richard Smith, fost editor al British Medical Journal, a declarat ca bolile de cancer le permit pacientilor sa isi ia ramas bun cum se cuvine si sa se pregateasca psihic pentru moartea iminenta. Potrivit acestui medic, este mai bine sa mori de cancer decat sa suferi o moarte subita, sa mori in urma insuficientei organelor interne sau sa fii rapus de „dementa agonizanta”.

Facand aluzie la scrierile scenaristului si producatorului de filme suprarealiste Luis Buñuel, Dr. Smith a declarat ca imbolnavirea de cancer l-a apropiat cumva de dorinta marturisita a regizorului de „a muri lent”.

 

 

 

Dr. Richard Smith considera ca bolile de cancer le permit oamenilor sa isi ia ramas bun si sa se pregateasca psihic pentru „trecerea in eternitate”.

 

 

 

„Ai ocazia sa-ti iei ramas bun cum se cuvine, sa reflectezi asupra vietii tale, sa lasi in urma bilete si scrisori, sa te bucuri pentru o ultima oara de muzica, filmele, sau cartile preferate, si sa te pregatesti cum trebuie pentru experienta mortii dupa ritul religios caruia te aliniezi,” a scris Dr. Smith pe pagina unui blog publicat si in jurnalul BMJ editat chiar de el pana in anul 2004.

 

 

 

„Recunosc ca este o viziune romantica a mortii, dar poate fi indeplinita cu succes daca esti sprijinit de sentimente de iubire si ajutat de morfina si de whisky. Evita pe cat posibil oncologii exagerat de scrupulosi chititi sa-ti prelungeasca agonia. In plus, haide sa incetam sa mai irosim miliarde in incercarea de a trata cancerul, avand in vedere ca terapiile existente nu fac altceva decat sa ne expuna la o moarte si mai agonizanta de atat”, a scris medicul pe blogul sau.

 

 

 

Dr. Smith, care a activat ca medic inclusiv pentru posturile de televiziune BBC si TV-AM timp de sase ani, este acum presedintele unei companii de dosare medicale denumite Patients Know Best (Pacientii stiu mai bine) si al Centrului International pentru Cercetarea Bolilor Diareice.
 

 

CITESTE SI >>>
 
 
 
 

 

Pe pagina sa de blog, medicul sustine ca o moarte rapida, subita – desi preferata de majoritatea oamenilor – poate fi mai greu de acceptat de catre rude si prieteni, mai ales pe fondul unor probleme de viata nesolutionate, in timp ce insuficienta organelor interne ajunge adeseori sa tina pacientii „inuman de mult prin spitale si la mana medicilor”. Moartea in urma bolii de dementa, scrie medicul, „poate fi cel mai ingrozitor mod de a te stinge incet”.

 

 

 

Buñuel insusi, rapus de cancer pancreatic la varsta de 83 de ani in 1983 in Mexico City, a scris ca atunci cand nu era „bantuit de gandul mortii”, era „infricosat de ideea ca voi muri singur intr-o camera de hotel cu valizele despachetate si cu un scenariu neterminat pe noptiera. Am nevoie sa stiu cine va fi acea persoana care imi va inchide ochii”.

 

 

 

La ora actuala, cancerul ramane una dintre cele mai comune cauze de mortalitate din Marea Britanie, reprezentand aproape unul din trei decese din Regatul Unit. In anul 2014 s-a atins un prag important in dezvoltarea de tratamente atunci cand Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Regatul Unit a anuntat ca jumatate din pacientii cu cancer s-au bucurat de o rata de supravietuire mai incurajatoare, adica de mai mult de 10 ani.
 

Comments

comments