ACTUAL

Cand se va termina pandemia de Coronavirus? In sfarsit, avem un raspuns clar!

Cand se va termina pandemia de coronavirus? Este intrebarea pe care tot mai multi oameni o au pe buze, exasperati de felul in care viata lor s-a schimbat de ceva vreme incoace. Expertii insa au raspunsuri referitoare la sfarsitul pandemiei, care ar putea sa faca lumina in acest subiect fierbinte.

În timp ce intreaga lume se confruntă cu al treilea an de pandemie, iar răspândirea sa este amplificata de cea mai contagioasa variantă de până acum, există optimism în rândul multor oameni de știință care spun ca sfarsitul pandemiei ar putea sa vina foarte curand.

Cand se va termina pandemia de Coronavirus? Oamenii de stiinta vin cu lamuriri

Deși varianta Omicron a coronavirusului amenință cu o criză în următoarele câteva luni, cele mai probabile scenarii arată o perspectivă mult îmbunătățită după acest episod, acest lucru datorită creșterii imunității în rândul populației globale, prin vaccinare și infecție naturală, ceea ce va face probabil ca consecințele virusului să fie mai puțin grave.

„Creșterea numărului de cazuri de infectare cu Omicron în Europa și America de Nord a fost extrem de rapidă și este posibil să asistăm la o scădere la fel de rapidă în următoarele doua luni, deși ar putea dura între patru și șase luni pentru ca această variantă să se raspandeasca în întreaga lume”, sustine Sir Jeremy Farrar, directorul fundației medicale Wellcome, citat de Financial Times.

După ce valul de Omicron va trece, „imunitatea care s-a format s-ar putea să ne ofere o perioadă de calm, dar există mai multe moduri în care acest lucru ar putea să se întâmple”, precizeaza Farrar.

Un semn încurajator a venit de curand, când Africa de Sud, unde varianta Omicron a fost înregistrata pentru prima dată în noiembrie, a ridicat restricțiile privind circulația persoanelor impuse atunci când cazurile au crescut vertiginos. „Toți indicatorii sugerează că este posibil ca țara să fi depășit vârful celui de-al patrulea val”, se arată într-o declarație a autoritatilor.

Cand va fi sfarsitul pandemiei? Omicron ar putea fi arma care ar putea termina pandemia

Tim Colbourn, profesor de epidemiologie la University College din Londra, a declarat că este „absolut rezonabil să credem că raspandirea Covidului poate fi redusă cu 95% în 2022, astfel încât să nu mai fie o problemă de sănătate de top. Acesta ar fi un semn rezonabil pentru sfarsitul pandemiei”.

Unii experți consideră că Omicron însuși este un indicator al evoluției viitoare a virusului Sars-Cov-2, deoarece selecția naturală favorizează mutațiile care trec cât mai rapid și mai eficient posibil între persoanele care au deja o anumită protecție imunitară.

Testele de laborator arată că mutațiile Omicron-ului au făcut ca acesta să fie mult mai infecțios decât variantele anterioare în cavitatile nazale și respiratorii superioare – favorizând o transmitere rapidă – dar, în schimb, este mai puțin probabil să pătrundă în profunzimea plămânilor, unde tinde să facă cele mai multe pagube, titreaza Financial Times.

Aceste concluzii sunt susținute de dovezi epidemiologice, care arată că riscul de îmbolnăvire gravă cu Omicron este redus la jumătate sau chiar mai mult.

Transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă un număr uimitor de 3 miliarde de infecții la nivel mondial în următoarele două luni, la fel de multe ca în primii doi ani ai pandemiei, potrivit studiilor efectuate de Institutul pentru măsurători și evaluări în domeniul sănătății de la Universitatea din Washington.

„Dar acest val masiv de infecții și cazuri se va traduce printr-o creștere mai mică a numărului de spitalizări la nivel global decât valul Delta sau vârful din iarna trecută”, sustine Chris Murray, directorul institutului din Washington.

Sfarsitul pandemiei va fi favorizat de noua tulpina dominanta

Dovezile de până acum sugerează că Omicron va înlocui Delta ca variantă care circulă în cea mai mare parte a lumii, așa cum Delta a măturat tulpinile anterioare. „Sunt liniștit de această perspectivă”, spune Farrar.

„Aș fi mai îngrijorat dacă ați avea diferite variante care circulă în același timp, pentru că asta ar însemna că ele exploatează nișe ecologice diferite și am ajunge la o dinamică potențial periculoasă a interacțiunii dintre mai multe tulpini”, spune directorul fundației medicale Wellcome.

În timp ce modificările individuale ale codului genetic sunt evenimente aleatorii în timpul replicării virale – și nimeni nu a prevăzut multitudinea de mutații care caracterizează Omicron – presiunile de mediu care permit unora să prospere sunt previzibile.

O lume în care majoritatea oamenilor au fost expuși la Sars-Cov-2 va favoriza variantele care se transmit rapid și ușor, evitând în același timp atenția sistemului imunitar uman. Este puțin probabil ca mutațiile care fac virusul mai letal să facă virusul mai bun și pot fi chiar un handicap, dacă împiedică transmiterea eficientă.

„Deși vă puteți imagina apariția unei noi variante letale care să fie mai transmisibilă, dar și mai dăunătoare… nu știu cât de fezabil ar fi acest lucru pentru acest virus”, a declarat Jennifer Rohn, biolog celular și profesor la UCL.

„Sars-Cov-2 depinde de infectarea celulelor și s-ar putea să fie deja aproape de limitele repertoriului său”.

Comments

comments