PARENTING

Cea mai comuna greseala a parintilor, poate afecta GRAV dezvoltarea copiilor! Toti parintii o comit fara sa stie

Toti parintii se confrunta inca din primii ani de viata ai copiilor cu atractia aproape irezistibila a celor mici catre dispozitivele tehnologice moderne, numite generic gadgeturi. Fie ca e vorba de o tableta sau un telefon mobil, copiii din ziua de azi stiu deja de la varsta de 2 ani sa le manuiasca si o fac cu o mai mare maiestrie decat bunicii lor.

Ultimele studii dezvaluie date ingrijoratoare. Nu numai ca aproape orice copil care creste intr-o familie cu posibilitati materiale medii are acces la astfel de dispozitive, dar folosirea lor pe timp indelungat poate sa dauneze asupra creierului inca neformat al copiilor.

Un grup de experti a efectuat un studiu pe 125.000 de copii, pentru a afla cum afecteaza tehnologia de ultima generatie somnul bebelusilor. Rezultatele au aratat ca folosirea tabletelor sau telefoanelor mobile inainte de culcare dubleaza riscul ca somnul copilului sa fie afectat pe timpul noptii.

In mod surrinzator, se pare ca rezultatele au mai dezvaluit ca device-urile inteligente pot influenta negativ calitatea somnului copiilor, chiar si atunci cand nu sunt folosite, ci sunt prezente in aceeasi camera in care copiii dorm.

Un alt studiu arata ca 7 din 10 copii si 9 din 10 adolescenti au in camera in care dorm cel putin un device inteligent. Asezate in proximitatea patului, aceste device-uri pot afecta calitatea somnului, prin radiatiile pe care le emit.

CITESTE SI >>>

PSIHOLOGII AVERTIZEAZA! Nu lasati copii sa se uite la astfel de desene! Le poate provoca AUTISM

De ce devin copiii „prost crescuti”! Iata cele mai comune greseli de disciplina ale parintilor

Avertismentul unui medic pediatru catre toti parintii: Opriti-va copilul sa mai faca ASTA!

Insa problema cea mai mare este ca micutii folosind tableta sau telefonul mobil inainte de culcare si vizionand diverse materiale video isi antreneaza creierul, care intra intr-o stare de excitare maxima, ce nu le permite copiilor sa aiba un somn linistit pe perioada noptii.

Ca parinti, stim cu totii ca este mai usor sa lasam copilul sa butoneze telefonul mobil inainte de culcare, pentru a profita de timpul in care el sta cuminte pentru a avea timp pentru noi, insa acest obicei poate sa faca mai mult rau decat bine.

Pe langa stimularea nenaturala a creierului exact in clipele in care nu este nevoie de acest lucru (inainte de somn), jocurile video sau clipurile de pe youtube la care copiii se uita pot sa le influenteze negativ comportamentul. Creierul copiilor este ca un burete, mai ales la varste fragede. Lasat nesupravegheat pe tableta, copilul poate sa dea peste materiale video care nu sunt potrivite pentru varsta lui si-i pot influenta cmportamentul.

Nu spune nimeni ca ar trebui sa interzicem copiilor sa foloseasca astfel de device-uri. Ele fac parte din viata noastra. Ceea ce este indicat si ceea ce reomanda specialistii este limitarea stricta a orelor in care copiii pot folosi device-urile inteligente. Ele pot fi folosite cu cel mult o ora sau doua inainte de culcare, iar ritualul dinainte de somn trebuie sa contina citirea unei povesti sau rostirea ei de catre parinti.

Comments

comments