O sticla de vin alb, veche de 200 de ani, a fost vanduta la Londra la un pret de 75.000 de lire sterline (85.000 de euro).

Sticla, desemnata astfel cea mai scumpa din lume a fost vanduta la licitatie de catre casa de licitatii The Antique Wine Company iar cumparatorul este un colectionar francez, Christian Vanneque, pentru noul lui restaurant din Bali.

Licitatia a avut loc la hotelul Ritz din Londra si a fost organizata de casa The Antique Wine Company, specializata in vanzarea vinurilor rare.

Spre deosebire de cele mai multe vinuri albe, care se deterioreaza in timp, Chateau d’Yquem, cultivat in apropiere de Sauternes in podgoriile din regiunea Bordeaux, castiga in maturitate odata cu trecerea timpului. Cantitatea importanta de zahar rezidual, combinata cu aciditatea naturala a strugurilor, joaca rolul de conservant si impiedica deteriorarea acestui tip de vin.

„Are calitatea de a se pastra mai mult decat toate celelalte vinuri albe”, a declarat Stephen Williams. Desi sticla nu a fost inca deschisa, vinul pe care il contine are probabil „o dulceata caramelizata”.

Comments

comments