Arhiva

Cel mai inalt lift in aer liber din lume! Construit in muntii care au inspirat filmul Avatar – FOTO

Cel mai inalt lift in aer liber din lume, denumit si liftul celor o suta de dragoni, se afla in parcul forestier Zhangjiajie si a fost construit in peretele unei stanci dintr-un lant montan, care a fost sursa de inspiratie pentru producatorii filmului Avatar, atunci cand au proiectat in pelicula muntii plutitori.

Liftul Bailong din China a avut parte de numeroase controverse, dar este o realizare inginerească impresionantă și, cu o înălțime de peste 300 de metri, deține recordul pentru cel mai înalt lift în aer liber din lume.

Parcul forestier național Zhangjiajie, din provincia chineză Hunan, este renumit pentru spectaculoșii stâlpi de gresie care se ridică de pe fundul pădurii, cei mai înalți atingând înălțimi de peste 1.000 de metri. Gândiți-vă la munții plutitori din Avatar și veți avea o imagine mentală destul de bună.

Muntii plutitori din Avatar au fost proiectati pe baza celor din Parcul Zhangjiajie, Hunan, China

Printre acești stâlpi se ridică o altă structură înaltă, deși una din oțel și sticlă: liftul Bailong, sau liftul celor o sută de dragoni, recunoscut oficial ca fiind cel mai înalt ascensor în aer liber din lume.

Construcția a început în 1999 și, după o investiție de aproximativ 20 de milioane de dolari, liftul a fost deschis pentru public în 2002. Ascensorul a fost construit în peretele unei stânci de gresie cuarțoasă atent selecționat, în care au fost săpate tuneluri și puțuri pentru a găzdui cele trei lifturi cu două etaje, cu fațadă de sticlă.

Ascensorul are o înălțime totală de 326 de metri, din care cei 154 de metri inferiori sunt înglobati în interiorul peretelui muntelui, iar partea superioara fiind expusa in exterior. Cele trei lifturi merg în paralel, oferind priveliști amețitoare asupra pilonilor de gresie, a munților și a pădurilor din jur.

Comments

comments