Esti impresionat de cat de repede poate Google sa-ti ofere cele mai bune informatii pe care le cautati? Ei bine, biologii spun ca exista o retea de informatii chiar mai bine pusa la punct de cat gigantul Google si aceasta se regaseste in coloniile de furnici.

 

Pe langa faptul ca sunt extrem de harnice, furnicile sunt si foarte bine organizate. Ultimele studii aratapentru a vana produsele alimentare, ele se organizeaza intr-o retea informationala mult mai eficienta decat Google

 

În timp ce furnica singura nu este atat de inteligenta, lucru in echipa transforma orice actiune intr-un succes”, spune Lixiang Li, autorul studiului.

 

Furnicile au un cuib, astfel ca au nevoie de o strategie pentru a aduce acasă alimentele pe care le găsesc.”

 

Desi pentru noi miscarile furnicilor ni se par haotice si lipsite de sens, ele sunt foarte bine calculate in ansamblul coloniei. Ele lasa o dara de feromoni atunci cand se deplaseaza, astfel ca ceilalti membri ai coloniei sa stie unde se afla sau sa recunoasca drumul spre musuroi.

 

Devreme ce fiecare furnica ce se deplaseaza lasa urme de feromoni, se creeaza o adevarata retea de cautare a hranei, furnicile ajungand sa se adapteze si sa descopere traseul cel mai scurt sau mai eficient catre sursele de hrana si cuib.

 

Acest „haos organizat” seamana foarte bine cu modul oamenilor de a cauta informatii pe internet, sustin cercetatorii. Mai mult, acestia au transformat toate informatiile pe care le stiau despre furnici in programe pe calculator, iar rezultatele cercetarii ar putea fi folosite pentru imbunatatirea serviciilor web si a sistemelor de transport.

 

Comments

comments