Constipatia la copii, diareea si varsaturile sunt probabil cei mai de temut inamici ai parintilor de bebelusi si de copii mici. Sunt semne care anunta tulburari digestive si, uneori probleme serioase, care trebuie tratate cu la fel de multa seriozitate.

Se poate uneori, scenariu pe care foarte putini parinti panicati il iau in calcul- ca diareea, constipatia si varsaturile sa fie consecinte ale unei alimentatii proaste sau haotice.

Constipatia la copiii mici! Cum apare si cum se manifesta

Inainte de a va panica, este foarte important sa stiti cum e cu constipatia la copii si cum se manifesta ea. Daca in timpul alaptarii un bebelus poate avea 4-5 scaune moi pe zi, uneori chiar dupa ce a „servit masa”, odata cu cresterea in varsta, aceste scaune pot sa scada in frecventa.

Astfel, un copil de 3 ani poate avea doar un scaun pe zi, iar uneori chiar si 3 pe saptamana. Daca scaunele sunt mai rare, de exemplu unul singur la doua-trei zile, iar acesta este tare, cel mai probabil copilul sufera de constipatie. Cand copilul incepe sa stea in fundulet sau sa mearga de-a busilea, este intalnita situatia in care sufera de constipatie.

Pe de alta parte, constipatia poatea aparea cand copilul incepe sa manance alimente pe care le consuma si adultii, dar cel mai frecvent apare cand cel mic nu consuma suficiente lichide. De asemenea, fenomenul poate aparea si daca cel mic consuma lapte de vaca in exces.

Constipatia la copii! Cum o tratam eficient

Primul lucru pe care parintii ar trebui sa nu-l faca in cazul constipatiei la copii este sa nu le dea laxative. Acestea vor actiona asupra intestinelor, perturbandu-le activitatea. De asemenea, in ceea ce priveste constipatia la copii, este recomandata evitarea zaharului sau ceaiul din biberon.

Pe de alta parte, pentru a elimina constipatia la copii, se recomanda alimentele bogate in fibre.

Constipatia la copii! Ce trebuie sa manace copiii la fiecare masa in parte

Dati-le copiilor dimineata, pe stomacul gol, bucati decojite de fructe: pere sau piersici. Tot pentru constipatie se recomanda si fructele uscate, precum prunele sau caisele.

Masa de pranz a unui copil care sufera de constipatie trebuie sa contina legume proaspete. La copiii de sub un an, se recomanda cartofii pasati, iar la cei mai mari, morcovii, telina sau brocoli, precizeaza Centruldeparenting.ro.

La masa de seara, copilul care are constipatie trebuie sa consume fulgi de cereale integrale, acestea fiind usor digerabile. Foarte important, fulgii trebuie consumati fara lapte, intrucat ajuta la digestie.

Nu in ultimul rand, pentru a elimina constipatia la copii se recomanda consumul de lichide. Copiii de pana la 7 ani pot consuma 1,5 litri de lichide pe zi.

In cazul in care constipatia persista mai mult de 4 zile, copilul trebuie dus la medic pentru a se evita consecintele negative. Mai rau, daca micutul acuza dureri abdominale severe, la intervale de 15-20 de minute, acest lucru poate insemna ca sufera de ocluzie intestinala, un caz de urgenta majora.

Cam atat pentru constipatia la copii. Intr-un articol viitor vom vorbi si despre diareea la copii si varsaturile, afectiuni la fel de alarmante pentru parinti ca si constipatia.

Daca v-a placut acest articol si vi se pare folositor pentru parinti, nu uitati sa dati SHARE sau LIKE. Este importat ca toti parintii sa fie informati si sa actioneze in cunostinta de cauza de fiecare data cand copii lor au probleme de santate. Multumim!

Comments

comments