PARENTING

Cea mai mare provocare pentru parinti! De ce PLANG copiii, cand ii ducem la GRADINITA si cum ii putem ajuta sa se adapteze in colectivitate

Odata cu inceperea gradinitei, cel mic se trezeste si incepe sa planga, cuvantul gradinita fiind ultimul pe care vrea sa-l auda! Sigur, scenariul nu se repeta la fiecare parinte sau in fiecare zi in parte, insa unii copii se adapteaza mai greu in colectivitate.

Cand il lasati in clasa are tendinta sa se agate de voi si sa planga de vi se rupe sufletul si va vine sa il luati cu voi la munca? Dincolo de toanele dintr-o dimineata sau alta, multi parinti se intreaba daca acest comportament este unul normal, daca nu cumva copilul lor are o problema de adaptare in colectivitate.

CITESTE SI >>>

Mai refuza vreo mamica sa-si VACCINEZE copilul? Cel putin 4 copii au MURIT din cauza RUJEOLEI in Romania

Mare ATENTIE, parinti! 50 de copii din 49 sunt dispusi sa faca asta, daca se ratacesc pe strada!

Copilul tau ADOARME GREU noaptea? Iata cele mai bune metode de a-l trimite in lumea viselor

Reactiile pe care copilul le are atunci cand se afla in fata clasei sunt generate de mai multi factori. In primul rand, el  se foloseste de plans atunci cand doreste sa exprime un sentiment intr-un context de nesiguranta, de teama. Un alt factor ar fi varsta copilului. Cu cat este mai mic, cu atat reactiile sale vor fi mai puternice. Conteaza insa si pozitia copilului fata de parintii sai, in special fata de mama. Cu cat copilul se invata sa petreaca mai mult timp in afara sanului familiei, cu atat este mai dispus sa se integreze in grupul de copii de la gradinita.

(P)Vezi aici o carte care te ajuta sa-ti ajuti copilul sa se integreze in colectivitate, la gradinita

Cum se adapteaza copilul la gradinita

Pentru a putea intelege reactiile copilului vostru atunci cand il „abandonati” in colectivitate, incercati sa va puneti in locul lui si sa va ganditi la schimbarea pe care o presupune mersul la gradinita. Viata de acasa este, fara indoiala, foarte diferita de cea de la gradinita.

Siliti sa stea departe de parinti si sa asculte de un alt adult, sa respecte regulile comunitatii si un program strict, este o misiune noua si grea pentru copil, mai ales daca nu a mai fost in prealabil in colectivitate. In plus, intr-un mediu in care sunt copii care alearga, plang, se imping, tipa, cel mic va fi foarte usor influentat de reactiile celorlalti. Astfel, copiii pot simti frustrare, teama sau, pe de alta parte, curiozitate fata de noul mediu in care trebuie sa se integreze.Partea ciudata este ca, de cele mai multe ori, copii simt un amalgam din toate aceste sentimente, iar plansul si urletele din fata usii de la clasa sunt exprimarea sentimentelor sale. Sa nu uitam ca cel mic inca nu este capabil sa-si exprime sentimentele care ii coplesesc, asa cum poate un adult.

Daca cel mic plange de fiecare data cand il ducem la gradi, ar trebui sa initiem o comunicare foarte solida intre el si noi, pentru a putea intelege care sentimente il domina cel mai mult si sa stabilim unde anume sa insistam mai mult. S-ar putea ca micutul sa fie foarte curios de noul mediu, insa sa nu fie inca pregatit sa renunte la afectiunea noastra de care a avut parte pana acum in fiecare minut.

De obicei, dupa initierea unei comunicari eficiente intre noi si copil, perioada de acomodare dureaza in jur de 2-3 saptamani, timp in care cel mic inca mai are reticente in ceea ce priveste colectivitatea. Pe masura ce isi cunoaste colegii, va incepe sa se adapteze si chiar sa-i placa in colectivitate. Tot in aceasta perioada, copilul va intelege ca parintii nu-l vor lasa acolo definitiv, ci zi de zi va veni cineva dupa el sa-l ia.

Cand exista o problema reala de adaptare?

Daca dupa o luna de mers la gradinita, copilul nu se joaca, nu povesteste despre vreun alt copil, nu mananca, atunci putem spune ca exista o problema de adaptare. Daca chiar si dupa atata timp copilul inca se opune mersului la gradinita, tipand si protestand sau odata ajuns la gradinita, plange ore in sir, uneori parintii fiind nevoiti sa vina sa-l ia, atunci chiar este nevoie sa luam masuri. Pe langa aceste manifestari mai pot aparea tulburari de somn, refuzul de a vorbi sau tulburari de vorbire si pot deveni agresivi cu altii sau cu el insisi.

Una dintre cauzele pentru care copilul inca nu a reusit sa se adapteze poate fi prezenta unei tulburari de anxietate, din cauza careia nu se poate integra in grup. De obicei, starile de anxietate il determina pe copil sa vada un pericol in orice situatie noua. Alta cauza ar fi deficitul de atentie, care nu il lasa sa interactioneze adecvat cu ceilalti

Totodata, daca cel mic plange incontinuu si nu se poate integra, poate fi cauza unri tulburari de comportament, pe fondul faptului ca a petrecut aproape tot timpul cu unul dintre parinti. de obicei, copiii petrec foarte mult timp cu mamele, care stau cu ei in concediul maternal. Integrarea celui mic in colectivitate dupa o perioada in care acesta a stat acasa cu mama, poate sa fie perceputa ca un abandon, de aceea comunicarea dintre parinte si copil este cel mai important demers

Ce trebuie sa facem daca copilul plange cand il lasam la gradinita?

Desi toti parintii se intreaba ce este de facut cand copilul plange cand este lasat la gradinita, mai degraba ar trebui sa ne focusam pe ce anume ar trebui sa NU facem in astfel de situatii.

Astfel, NU trebuie sa cedam cand copilul incepe sa planga. A ceda in acel moment inseamna ca cel mic va invata ca manifestandu-se astfel, parintii il vor lua de acolo, iar santajul emotional va fi declansat imediat.

NU trebuie sa fiti nehotarati sau indoielnici in fata lor. De multe ori, copiii spun ca “nu le place la gradinita” sau “copiii sunt rai cu ei” sau “doamna este rea”, afirmatii care nasc semne de intrebare, insa nu toate sunt adevarate. Daca aveti indoieli, incercati sa vorbiti mai mult cu doamna educatoare, care va va spune ce este adevarat si ce nu, din ce spune micutul.

Nu uitati ca atunci cand plecati sa va luati la revedere, dar – foarte important- nu va mai intoarceti din drum dupa ce v-ati salutat!

Asadar, primele 2 saptamani sunt de acomodare, timp in care ar trebui sa incercati sa vorbiti cat mai mult cu copilul vostru, sa-l intrebati mereu ce a facut acolo, ce i-a placut cel mai mult, cu cine s-a jucat. Astfel de intrebari il va ajuta sa constientizeze momentele frumoase de la gradinita.

Inainte de a-l lasa la gradinita, incercati sa il linistiti, spunandu-I ca il il iubiti. Spuneti-i ca veti veni sa-l luati in x ore, intrucat chiar daca nu are inca notiunea timpului, aceasta pozitionare temporala il va linisti. Mai mult, aratati-i pe degete cate ore urmeaza sa stea acolo si incurajati-l sa intrebe educatoarea cat mai are de stat…tot pe degete, evident!

Incercati sa prezentati activitatea la gradinita intr-un mod motivant, atractiv, astfel incat sa constientizeze ca mediul de acolo este unul in care se poate simti confortabil.

Daca cel mic este foarte atasat de voi sau este mai timid, incercati sa-l duceti o vreme la program scurt, pana reuseste sa se acomodeze.

(P)Vezi aici o carte care te ajuta sa-ti ajuti copilul sa se integreze in colectivitate, la gradinita

Comments

comments