ACTUAL

Coronavirusul nu tine cont de dezinformari! Mai lasati dracului Facebook-ul si invatati cum sa va aparati de el

‘Nu vorbi fara sa stii/ Nu hali mereu ce auzi de la altii’ sunt versurile unei melodii celebre care facea furori printre tineri acum cativa ani. Piesa s-a perimat, dar mesajul e mai actual ca niciodata. Si daca il punem in contextul acestei pandemii care a dat viata a sute de milioane de oameni peste cap, vom intelege mai  bine despre ce e vorba.

Sunt aproape 500.000 de cazuri confirmate de coronavirus in lume la momentul redactarii acestui articol. Peste 20.000 de oameni au murit deja…Dramatic este ca maine, alte zeci de mii de cazuri se vor alatura statisticii crude. Cine stie cati vor mai muri in doar 24 de ore.

Oamenii vor trebui sa inteleaga ca acest ucigas invizibil nu se va opri si, cel mai probabil, ne va forta sa ne izolam de tot in case. Pana acum, nu prea am inteles nimic…

Facebook-ul a explodat de informatii despre COVID19, multe dintre ele baliverne, menite sa panicheze sau sa dezinformeze cu buna stiinta populatia. Toti deschidem ochii dimineata si, pe langa ceasca de cafea, ne oprim la Facebook. Nu verificam sursele, dar ne place sa credem ca ideea potrivit careia coronavirusul asta a plecat dintr-un laborator, eventual finantat de SUA, e ceva ce omul de rand nu poate concepe. E interesant sa share-uiesti idei de astea contradictorii si, mai ales, sa crezi in ele. De ce ar trebui sa urmezi turma?!

Ei uite ca, poate pentru prima data de cand ne consideram liberi, ideea de a fi cu turma e singura care ne mai poate salva. Si daca nu credem, vom fi fortati s-o facem, deoarece coronavirusul nu tine cont de rasa, de dezinformare, de influentarea maselor. El se transmite, si de-abia in momentul in care il contactam vom realiza ca ceea ce se intampla e real…si doare rau de tot. In momentul in care il vom avea si il vom transmite parintilor nostri, care cel mai probabil vor fi in mare pericol, vom realiza ca n-am facut decat sa ne batem joc de tot ce se intampla in jurul nostru.

Din pacate, asta e scenariul sumbru pe care il pot estima: 80% din populatie va lua coronavirusul. Unii se vor auto-izola, altii vor continua sa o faca pe vitejii…Da, vor muri oameni! Dar, poate dupa toate aceste scene dramatice, fata planetei se va schimba.

In momentele acestea crunte, Facebook-ul a devenit una dintre cele mai mari surse de dezinformare, si nu din vina sa…Din cauza ca a respectat libertatea de exprimare a oamenilor. Dar prin aceasta miscare, la origini bine intentionata, iau nastere monstri. Tot mai multe site-uri de apartament inventeaza stiri si vin cu informatii bomba, pentru a atrage turme de cititori si pentru a deveni virale. Scopul este banul. Cu cat acceseaza site-ul mai multi, cu atat profitul din reclame creste.

Daca cineva da share la un articol de pe un site care are o adresa de web confuza, de ce sa-l crezi?! E asa de greu sa verificam informatiile cu Google News? Hai sa citim Guardian, BBC, Washington Post, Mediafax, Evenimentul Zilei la noi…Si nici macar ele nu pot fi in totalitate de incredere. Dar daca o informatie apare pe internet, ar trebui ca noi s-o verificam din cel putin 3 surse, dar surse de incredere. De-abia atunci putem spune ca ceea ce am citit poate fi corespunzator cu realitatea. Avem Google la dispozitie, si fiecare cautare acolo, ne afiseaza ceea ce vrem sa stim. Repet, verificarea surselor e foarte importanta.

Sfatul meu: Folositi agentiile de presa pentru informare, sau Google News. Facebook-ul trebuie sa fie folosit in mod special pentru distractie. Asta daca vreti sa iesim sanatosi la cap din isteria care s-a creat la nivel global. 

Comments

comments