PARENTING

Cum sa fiu un parinte mai bun: 5 strategii simple

Cum sa fiu un parinte mai bun – o intrebare care framanta tot mai mult mintea parintilor, mai ales in situatii limita! Foarte multi parinti se straduiesc din rasputeri in fiecare zi sa fie pe aceeasi lungime de unda cu copiii sai si sa incerce sa stabileasca o relatie solida, insa se trezesc ca esueaza si de multe ori, fara macar sa-si de seama clacheaza in fata cerintelor insistente sau exagerate ale copiilor.

Potrivit psihologul John Gottman exista 5 pasi importanti ale coaching-ului wmotional, pe care ii explica in cartea sa, „Cum cresti un copil inteligent emotional”.

cum sa fiu un parinte mai bun
Cum sa fiu un parinte mai bun-intrebarea de pe buzele tuturor parintilor! Iata 5 pasi esentiali….

Cum sa devin un parinte mai bun-intrebarea de pe buzele tuturor parintilor

Gottam sustine ca exista lista de actiuni care pot sa ajute si sa raspunda la intrebarea „cum sa devin un parinte mai bun”. Aceste actiuni sunt eficiente in momentele in care – indiferent de ceea se spui sau faci –  nu reusesti sa comunici eficient cu copilul.

Strategii sa fiu un parinte mai bun

Cum sa fiu un parinte mai bun- renunta la agenda parentala

Si eu vreau sa fiu un parinte mai bun, asa cum majoritatea parintilor realizeaza ca, de multe ori, sub presiunea momentului gresesc printr-un comportament impulsiv. unul dintre lucrurile la care parintii ar trebui sa renunte pentru stabilirea unei conexiuni cat mai armonioase cu copii, este renuntarea pe cat se poate la asa-zisa „agenda parentala”.

Asa cum psihologul spune, parintii care respecta o astfel de agenda si incearca sa insufle copiilor valorile in care ei insisi cred sunt de apreciat. Stabilirea unui sistem prea rigid poate influenta negativ in relatia dintre copil si parinte.

CITESTE SI >>>

Copilul tau plange cand il duci la gradinita? IATA ce trebuie sa faci ca sa-l ajuti sa se integreze

Copilul tau ADOARME GREU noaptea? Iata cele mai bune metode de a-l trimite in lumea viselor

Copilul are un comportament NEADECVAT! Iata ce trebuie sa faci si de ce toti parintii GRESESC in gestionarea acestor situatii

Cum sa fiu un parinte mai bun – responsabilizeaza-ti copilul!

Pentru a putea creste armonios, copiii au nevoie sa invete sa cantareasca optiunile pe care le au la dispozitie si sa aleaga pe cele mai bune dintre ele. Copilul trebuie astfel lasat sa aleaga singur pe baza sistemului de valori transmis de familie.

Multi parinti se tem sa faca acest lucru, intrucat se gandesc la consecintele pe care copilul le va infrunta daca va alege gresit. Astfel de lectii, desi pot fi dure uneori, sunt foarte pretioase pentru copilul care invata sa constientizeze consecintele si devine mai responsabil.

Copiii trebuie sa exerseze sa-si cantareasca optiunile si sa gaseasca solutii. Trebuie sa vada ce se intampla cand iau decizii pe baza sistemului de valori transmis de familie sau atunci cand ignora sfaturile familiei. Astfel de lectii sunt uneori dure, dar prin intermediul Coaching-ului Emotional, pot deveni oportunitati importante pentru ca parintii sa ofere indrumare.

Cum sa fiu un parinte mai bun – asculta-i copilului toate fanteziile si visele sale!

Copii sunt cei mai mari visatori ai lumii. Invata sa-i asculti si sa-i insotesti in orice proces al imaginatiei lor. Asa sporesti empatia dintre tine si copil, care este atat de importanta.

Este important pentru un copil sa stie ca a fost ascultat si acceptat, iar parintii trebuie sa le incurajeze dorinta de a visa.

Cum sa fiu un parinte mai bun – citeste carti impreuna cu copilul tau

Cartile pentru copii sunt cele mai bune materiale care ne invata despre emotie. Nu ii invata doar pe copii despre acest sentiment puternic, ci si pe parinti. Este astfel modul prin care empatia se afla la cel mai inalt nivel.

Totodata, cartile pentru copii ii ajuta pe acestia sa-si formeze un vocabular, dar si sa-si exprime emotiile in functie de trairi.

Cum sa fiu un parinte mai bun – nu incerca sa dai sfaturi copilului, daca nu le-a cerut

Daca copilul este suparat sau frustrat din cauza unei probleme, parintii au tendinta sa le dea copiilor sfaturi spunandu-le cum ar fi procedat ei. Este o metoda gresita, in cazul in care sfatul nu a fost cerut de copii.

Copilul trebuie sa descopere singur drumul pe care sa-l aleaga, pentru ca in acest mod el poate sa invete si sa se dezvolte armonios.

Adaptat dupa un articol din 9vremparinti.ro

Comments

comments