PARENTING

De ce parintii platesc analizele copiilor, desi se fac decontari de la Casa de Aigurari? Raspunsul este NEASTEPTAT!

Analizele pentru copii sunt extrem de necesare, dar și foarte scumpe. Un părinte plătește între 38 și 55 de lei pentru un exudat faringian (cu antibiogramă la nevoie), deși CNAS decontează această analiză cu 15 lei.

Pentru analizele de calciu seric total, părintele plătește între 11 și 15 lei la privat, deși CNAS decontează această analiză cu 5,37 lei.

„Statul nu este responsabil când vine vorba de sănă­ta­tea copiilor, de accesul lor  la serviciile medicale. Nu are gri­jă de copii, în afară de vaccinuri nu există programe de pro­tecţie a copilului, programe pentru eradicarea anu­mitor boli. Noi propunem eliminarea plafoanelor pen­tru analize medicale, pentru un set definit de analize de depis­ta­re precoce a anumitor afecţiuni, aşa cum s-au eliminat pla­foanele la medicamentele compensate“, a spus Vasile Barbu, preşedintele Aso­ciaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor din România, conform Ziarul Financiar

.

Copiii cu vârsta între 2 și 18 ani pot beneficia gratuit, anual, de investigații paraclinice: analize de laborator, pe baza trimiterii de la medicul de familie. În ciuda acesteia, prăinții trebuie să plătească, fiindcă nu găsesc locuri libere în laboratoarele private pentru efectuarea investigațiilor, din cauză că fondurile alocate se epuizează în primele zile ale lunii.

Sursa: B1TV

Comments

comments