PARENTING

De ce tin bebelusii pumnii stransi sau iti strang degetul in mana? Explicatia este fabuloasa

Multe lucruri sunt fascinante la copiii nostri, mai ales cand ii vezi pentru prima oara. Miscarile pe care le face, grimasele, totul este atat de fascinant pentru o proaspat mamica. Dar probabil ca lucrurl cel mai interesant este modul in care isi strange pumnii, ca si cum ar fi pugilist.

Daca incerci sa-i desclestezi degetele, vei constata ca te lupti cu un fel de supererou cu puteri supranaturale, opanand o rezistenta titanica. In alte cazuri, va deschide pumnul ca sa-ti apuce degetul tau, pe care il va strange la fel de barbar.

Explicatia pentru care copiii isi tin pumnii stransi este una fabuloasa

Este o contradictie fantastica in acest bot micut de om care de-abia a venit pe lume. Pe de o parte pare atat de plapand si de firav, incat parca de-abia indraznesti sa-l tii in brate, pe de alta parte este dotat cu toate instinctele pentru a putea trai si a se dezvolta.

Stransul pumnilor este unul dintre acele reflexe cu care se naste orice bebelus, este vorba despre reflexul de a apuca. Mai exact, un reflex care se datoreaza instinctului de supravietuire care face parte din cele 75 de instincte primare cu care bebelusul se naste.

Bebelușul isi dezvolta musculatura foarte mult in primele 4 luni de viata si capacitatea de coordonare. Cu toate ca detine instinctul de a apuca, bebelusl inca nu e capabil sa prinda in mana obiecte in mod constient, astfel ca multe dintre ele le va scapa printre degete.

Odata cu imbunatatirea vederii, copilul va putea sa vada si sa-si analizeze degetele, dar si obiectele din jur si va putea sa isi coordoneze mult mai bine miscarile.

Pana atunci ramane instinctul primar de a apuca sau de a tine pumnii stransi ca parte a reflexelor primare cu care se naste.

Comments

comments