Revista presei

Descoperire incredibilă a unui avocat: Cum sunt ascultate telefoanele românilor

Profesorul şi avocatul Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a obţinut datele cu privire la mandatele de interceptare aprobate de aproape toate instanţele din România în perioada 2010-2015.

Informaţiile arată o situaţie considerată problematică inclusiv de CEDO: peste 90% dintre solicitările procurorilor sunt aprobate de instanţe, ajungându-se, la un calcul simplu, la aproximativ 300.000 de persoane asultate, fără să luăm în calcul mandatele de siguranţă naţională.

Radu Chiriţă porneşte de la decizie CEDO cu privire la numărul uriaş de cereri de interceptare a telefoanelor formulate vreme de vreo trei ani în Republica Moldova, dar mai ales faptul că peste 97% din acestea au fost admise.

„Curtea a constatat că sistemul de protecţie a dreptului la viaţă privată şi la inviolabilitatea corespondenţei a eşuat, în ciuda unor prevederi legale care la prima vedere par să fie suficiente. În fapt, instanţa europeană a constatat că judecătorii interni au admis aproape automat orice solicitare a parchetelor, ceea ce indică, în realitate, lipsa oricărei garanţii contra arbitrariului”, scrie avocatul pe blog.

Avocatul a trimis adrese către toate instanţele din ţară, solicitând numărul mandatelor de interceptare. Chiriţă a obţinut datele de la 173 de judecătorii din cele 176 existente, de la 40 de tribunale din cele 42 existente, datele de la toate cele 15 curţi de apel, de la toate instanţele militare şi de la ÎCCJ. Au rămas doar 5 instanţe care refuză să ofere datele, inclusiv Tribunalul Cluj, iar avocatul a anunţat că le-a dat în judecată.

Datele pe care Radu Chiriţă le-a primit sunt disponibile la www.raduchirita.ro/interceptari.pdf.

Concluziile lui radu Chirita despre acest subiect le gasiti pe Stiripesurse.ro

Comments

comments