Sanatate

Boala care loveste din ce in ce mai multi tineri, favorizata de mancarea de tip fast-food

Alimentatia nesanatoasa, in special cea de la fast-food poate provoca afectiuni din ce in ce mai severe in randul populatiei. Ingrijorarea este ca aceste afectiuni isi fac aparitia la varste mult mai fragede decat inainte.

Medicii trag un semnal de alarma ca afectiuni ca litiaza renala- sau pietrele la rinichi- apar si la tinerii care nu au implinit 40 de ani, boala care inainte era o raritate la aceasta varsta.

Boala care afecteaza tot mai mult tinerii, favorizata de mancarea de tip fast-food

Potrivit publicatiei ziaruldeiasi.ro, medicii sunt alarmati de numarul mare de tineri care sufera de litiaza biliara. Acestia spun ca 20% dintre cei care vin la spital cu aceasta afectiune au varste sub 40 de ani.

Principalele cauze ale pietrelor la rinichi sunt: lipsa consumului de apa, alimentele nesanatoase si sarea in exces. Astfel, 1 din 5 bolnavi de litiaza renala sunt tineri. Mai grav este ca la multi pacienti, afectiunea revine la 5 ani de la prima diagnosticare.

Litiaza renala sau calculii renali sunt practic niste bucati de minerale care se formeaza la nivelul rinichilor si isi fac aparitia in momentul in care echilibrul dintre saruri si minerale este dat peste cap.

CITESTE SI >>>

SCAPA de pietrele de la rinichi in doar 6 zile cu acest amestec pe baza de bere

MEDICINA CHINEZEASCA: Bautura MIRACULOASA care previne cancerul si detoxifica organismul

Licoarea miraculoasa, buna pentru orice fumator! Iti trebuie o nuca si apa

“Când eu eram student în această clinică în urmă cu 30 de ani şi se interna un tânăr, un elev, cu litiază era un eveniment, toată lumea era în jurul lui. Astăzi avem studenţi internaţi în clinică, chiar elevi de an mare, şi a devenit un lucru de care nu se mai miră absolut nimeni. Eu consider pacientul litiazic tânăr, văzând şi rata de recidivă ulterioară, între 18 şi 40 de ani. Noi am făcut recent un bilanţ pe primele zece luni ale acestui an şi am observat că peste 20% din pacienţii trataţi de litiază sunt tineri. Mai grav este că din aceşti pacienţi tineri un sfert au venit cu complicaţii severe ale litiazei care au necesitat intervenţie chirurgicală de urgenţă în primele 24 de ore. Deci s-a intervenit imediat pentru a le fi salvată viaţa”, a explicat dr. Cătălin Pricop, medic primar urolog în cadrul Spitalului „Parhon”.

Sarea consumata in exces, alimenetele de la fast-food si consumul mic de lichide duc la aparitia acestei boli. Astfel, se explica si faptul ca afectiunea isi face simtita prezenta tot mai mult la pacientii tineri, care de multe roi, au un stil de viata mai activ si mai dezordonat decat cei mai in varsta.

“Pentru că, în viaţa trepidantă pe care o duc tinerii, cu ore, clase, studii, îi face să restrângă cantitatea de lichide pe care o beau, şi atunci preferă să consume când vor ajunge acasă. A doua cauză ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare şi consumul în mod constant al alimentelor de tip fast-food. Iar asta înseamnă că respectivul tânăr nu mai consumă supe sau ciorbă şi automat nu foarte multe legume. Fast-food înseamnă carne, brânză, sare, iar peste toate se adaugă băuturile de tip Cola. Şi ajungem în situaţia în care tânărul nu mănâncă ce trebuie, iar conţinutul de sare este deosebit de mare în aceste situaţii”, a mai spus dr. Pricop.

Comments

comments