In topul utilizatorilor activi pe retelele de sharing online, Romania conduce detasat. Inspectorii Asociatiei Industriei Muzicale din Roma˜nia au adunat deja probe impotriva a 40 de utilizatori DC++ care au partajat fisiere muzicale, desi nu aveau acest drept.

Si totusi, chiar e ilegal sa folosesti DC++? Legea spune astfel: „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual”.

Asadar, nu este ilegala conectarea in sine la retea si nici macar descarcarea unor fisiere piratate. Ceea ce constituie infractiune, potrivit legii, este punerea la dispozitia celorlalti utilizatori de internet a unor fisiere asupra carora nu detii licenta de utilizare. Cum aproape orice program de sharing utilizeaza aceeasi metoda, aceea prin care nu poti descarca de la altii daca nu oferi si tu la randul tau fisiere spre download, se creaza un cerc vicios in care fiecare utilizator poarta partea sa de vina.

In concluzie, programele de tipul DC++ sau ODC nu sunt ilegale, prin natura lor. In principiu te poti conecta la o retea (hub) fara sa distribui din propriul calculator materiale piratate. O alta solutie de a evita incalcarea legii ar fi sa triezi informatia pe care o distribui in retea, astfel incat fisierele oferite spre share sa nu fie protejata de drepturi de autor.

In ceea ce priveste utilizarea programelor de torente, un alt mod de a descarca de pe internet fisiere de toate felurile, aceasta se considera infractiune din start, intrucat in momentul in care descarci in propriul calculator un fisier, acesta este distribuit automat si altora, ceea ce se constituie infractiune.

 

Comments

comments