INTERNATIONAL

Grecii merg cu metroul fara sa plateasca bilet. VEZI principalele cauze ale crizei elene!

Situatia dramatica din Grecia a fost cauzata in mare parte de risipa si evaziunea la care a supus populatia statul, scriu jurnalistii de la Dailymail intr-o analiza.

Grecii sunt singurii din Europa care calatoresc cu metroul fara sa plateasca bilet. Sistemul de transport a fost construit in 2004 de catre Uniunea Europeana, cu ocazia organizarii de catre Grecia a Jocurilor Olimpice. O investitie de 1,6 miliarde de euro pentru care cei peste 5 milioane de locuitori care beneficiaza de ea nu au platit niciun cent.

Oamenii se folosesc de serviciul de transport, se relaxeaza urmarind diverse emisiuni pe plasmele cu care sunt inzestrate trenurile si beneficiaza de aer conditionat in una dintre cele mai importante retele de transport din Atena, fara a plati un cent pentru toate astea. La intrarea in statiile de metrou nu exista paza, iar validarea biletelor de transport este optionala.

O cultura a lacomiei, a evaziunii si a risipei scandaloase, scriu jurnalistii britanici.

Evaziunea fiscala si nepasarea populatiei au dus la colapsul financiar al Greciei. Autoritatile din Atena au fost nevoite sa-i vaneze din elicopteri pe cei care detin piscine si nu le declara. De asemenea, cetatenii gasesc deseori metode de a pacali statul neplatind taxe si impozite. Cand unul dintre medicii din sistemul de stat a fost acuzat ca ar fi inselat statul cu sume uriase, acesta a precizat ca „numai prostii platesc taxele”…prostii din Europa, poate, conchid jurnalistii de la The Telegraph.

Un alt aspect interesant al sistemului de stat din grecia consta in faptul ca peste 600 de profesii disponibile pe piata muncii permit pensionarea la 50 de ani. In plus, pensia reprezinta 95% din salariu.

Sursa citata condamna tara ca s-a bazat prea mult pe fondurile europene. Din 2001 si pana in prezent au curs bani de la UE care au inundat toate sectoarele de activitate. Grecii au inceput sa cheltuie fara sa se gandeasca la ziua de maine. Ca exemplu, sistemul educational grecesc are de patru ori mai multi profesori per elev decat Finlanda, care este tara cu cel mai inalt nivel de educatie din Europa.

Daca grecii ar fi strans cureaua mai mult si ar fi platit taxele catre propriul stat, poate acum, votantii europeni nu ar mai simti aceeasi aversiune fata de ei, conchide Daily Mail.

Comments

comments