Tips&Tricks

Greșeala pe care TOȚI o facem pe timpul iernii și care ne aduce facturi MAI MARI la întreținere. Cum să facem economii de până la 50%

Când sezonul rece se instalează, românii ar trebui să fie pregătiți deja să pornească centrala și, eventual să remedieze micile probleme pe care locuința ar putea să le aibă și determină pierderi de căldură.

Cu cât piuerderile de energie termică sunt mai mici, cu atât factura va fi și ea mai redusă. Vă propunem o scurtă listă de lucruri la care ar trebui să ai grijă în sezonul rece pentru a avea căldură în casă și facturi cât mai mici.

1. Izolarea ușilor și a ferestrelor este una dintre cele mai importante lucruri care trebuie avută în vedere pentru un confort termic ridicat. De asemenea, renunțarea la ferestrele sau ușile pe care nu-i mai folosești, poate fi o soluție eficientă, în special dacă locuiești la casă.

De asemenea, izolarea unui apartament vechi poate determina o reducere a consumului de energie termică cu până la 50%.

2. Dacă ai centrală, programeaz-o să pornească înainte de a te trezi.

Foarte multe persoane care au centrale termice în casă apelează la un termostat prin care pot să programeze centrala să funcționeze până încălzește casa la o anumită temperatură și pe o anumită durată de timp. Este cel mai bun dispozitiv care te poate ajuta să reduci costurile cu energia termică. Dacă dispui de un astfel de termostat, programează centrala să pornească cu 30 de minute înainte de a te trezi dimineața. Astfel, te vei asigura că centrala va funcționa constant, fără să fie forțată, iar costurile încălzirii vor fi mai mici

3. Înainte de culcare, trage draperiile

Draperiile, fiind făcute dintr-un material mai gros vor acționa ca un strat izolant, care va permite căldurii să rămână mai mult timp în casă. Pe de altă parte, pe timpul zilei, dacă afară este soare, trage draperiile și lasă razele soarelui să încălzească natural locuința.

4. Ai grijă la izolarea acoperisului și a pereților

25% din căldură este eliminată prin acoperiș, dar și prin pereți. Astfel, o izolație suplimentară a acoperișului și a pereților exteriori este mai mult decât benefică.

5. Nu acoperi caloriferele

Foarte multă lume are tendința de a plasa paturi sau fotolii lângă calorifere. Acest lucru este greșit, întrucât un obiect de mobilă masiv poate acționa ca un paravan asupra căldurii și nu va da voie aerului să circule liber.

6. Ai grijă ca presiunea apei din centrală să fie una constantă și verifică ca instalația să nu aibă aer.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când vine frigul este să verifici dacă nu cumva caloriferele au aer în interior. Aerul nu permite apei fierbinți să treacă prin toți elemenții, astfel că încălzirea caloriferului va fi incompletă.

Folosește o șurubelniță pentru a desfileta șurubul din partea superioară a caloriferului. Dacă după deșurubare va ieși aer, atunci va trebui să aștepți până acesta este eliminat complet. Dacă prin orificiul special curge doar apă, înseamnă că caloriferul nu are goluri de aer. După aerisirea caloriferelor, verifică din nou nivelul apei din centrală și mai completează dacă este nevoie.

Comments

comments