ACTA – unul dintre cele mai controversate proiecte anti-piraterie online a starnit mania, atat a multor operatori din domeniu, cat si a piratilor de pe net.

De cand si Romania a acceptat sa semneze proiectul creat in secret de marile puteri ale lumii prin care cenzura pe internet devine arma de fier, problemele se ivesc la tot pasul. Una dintre cele mai cunoscute grupari de hackeri de pe net, Anonymus, a spart site-ul Secretariatului de Stat pentru Problemele RevoluĹŁionarilor din Decembrie 1989. Anonymus a trimis deja mesaje de avertizare romanilor, dupa ce s-a aflat ca guvernul de la Bucuresti a semnat controversatul proiect.

CE ESTE MAI EXACT ACTA

Acordul comercial împotriva contrafacerii (sau ACTA, de la engl. Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un tratat comercial plurilateral propus ca răspuns la „creșterea globală a comerțului cu bunuri contrafăcute și lucrări protejate de drepturi de autor”. Domeniul de aplicare al ACTA este larg, și include contrafacerea bunurilor fizice cît și „distribuirea prin internet și tehnologia informației”.

În octombrie 2007 Statele Unite, Comunitatea Europeană, Elveția și Japonia au anunțat că vor negocia ACTA. Mai mult, următoarele țări s-au alăturat negoceirilor: Australia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Mexic, Iordania, Maroc, Singapore, Emiratele Arabe Unite și Canada.

Negocierile ACTA au fost secrete pînă pe 22 mai 2008 cînd un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar în scurt timp și ziarele au scris despre negocierile secrete [Wikipedia]

Comments

comments