Revista presei

In sfarsit! Cea mai buna veste pentru soferi

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, în calitate de for decizional, eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule

Proiectul de lege a fost aprobat la iniţiativa Preşedintelui PSD, care a promis reprezentanţilor din industria auto măsuri fiscale care să compenseze pierderile. Documentul, prin care sunt eliminate 102 de taxe nefiscale, a fost aprobat acum o săptămână de Senat.

Dacă legea va fi promulgată de preşedintele Iohannis, taxa va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017.

Eliminarea timbrului de mediu va genera efecte negative şi imediate în piaţa auto, va conduce la creşterea numărului de autovehicule vechi, poluante, a nivelului de poluare atmosferică, iar pe de altă parte încasările la bugetul de stat se vor diminua considerabil, a atras atenţia Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), într-un comunicat de presă.

APIA mai susţine că eliminare a timbrului de mediu va duce şi la diminuarea încasărilor la bugetul de stat (TVA, impozit profit, impozite angajaţi), ca urmare a scăderii vânzărilor de autovehicule noi (estimată la circa 30%).

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a declarat că există alternativă la înlocuirea timbrului de mediu, o taxă pe consumul de combustibil, care să fie de aproximativ 2 lei pentru fiecare plin, la care să se adauge o impozitare diferenţiată a maşinilor în funcţie de norma de poluare a motorului.

 

Comments

comments