Revista presei

Înapoi în ţară după 15 ani de Anglia: «Vii cu 200.000-300.000 de euro, dar stiti cum se duc? E multă coruptie»

Un român care a stat 15 ani în Londra s-a întors acasă pentru a face afaceri, dar este foarte dezamăgit de ce a găsit. A participat la o conferinţă din ciclul RePatriot, prin care românii din străinătate sunt chemaţi să investească în România.

Potrivit Adevărul, Dorel Căpăţână, 47 de ani, a plecat la Londra cu familia. Împreună cu soţia lui, au plecat de la munca de jos şi au reuşit să izbândească, el în domeniul construcţiilor, unde a devenit manager de firmă, iar soţia sa manager de hotel.

Împreună au trei copii şi s-au hotărât în 2014 să revină definitiv în România. Este însă dezamăgit de ce a găsit în ţară şi reclamă că lipsa de informaţie, birocraţia şi corupţia.

“Ai lucrat în străinătate, vii cu 200.000-300.000 de euro, dar ştiţi cum se duc? Imediat. Vrei să porneşti o afacere, dar nu ai informaţia necesară. Cheltuieşti nişte bani şi la un moment dat rişti să nu mai rămâi cu nimic. Mulţi poate nu şi-au construit o casă ca să-şi dezvolte afacerea. Iar afacerea nu a mers iar acum ce să facă oamenii ăştia decât să plece înapoi. România este minunată, este superbă, copiii mei sunt fericiţi aici, soţia mea este fericită aici, dar trebuie lucrat undeva să se îndulcească modul cum sunt primiţi cei care au lucrat afară”, a spus Dorel Căpăţână la conferinţa RePatriot.

El a cerut statului să-i consilieze pe românii care doresc să se întoarcă în ţară, după modelul Ungariei. La Londra, Dorel Căpăţână şi-a deschis compania într-o zi. “Azi am dus actele şi mâine lucram. La sfârşitul anului declari un venit pe care îl realizezi şi nimeni nu te bate la cap. Eu nu am văzut fiscul, cum e la noi, care te controlează în fiecare lună. Uitaţi-vă la unguri, foarte puţini au plecat pe afară, eu nu am întâlnit deloc unguri la Londra, pentru că statul s-a gândit să-i atragă să rămână în ţară. Iar cei plecaţi sunt consiliaţi când vin înapoi. La noi este pe dos. Eu unul nu o să mai plec din ţară, dar mă uit la prietenii mei, care au stat un an, doi, crezând că o să facă ceva, dar acum îşi iau tălpăşiţa şi pleacă, pentru că nu au ce să facă”, spune Dorel Căpăţână.

 

Comments

comments