ACTUAL

INCREDIBIL! Orice copil nascut in Romania ar fi trebuit sa primeasca 500 de euro, potrivit legii! Cum poti intra in posesia banilor

Potrivit Legii Educatiei adoptatat in anul 2011 in Romania, copiii nascuti din momentul punerii in aplicare a legii ar fi trebuit sa primeasca o suma echivalenta in lei cu 500 de euro pentru educatie. Din pacate, autoritatile nu au respectat niciodata aceasta lege, astfel ca tot mai multi parinti se vad nevoiti sa de astatul in jucetata.

Cu toate ca la Articolul 356 al Legii nr.1/2011 este stipulat clar ca orice nou-nascut ar trebui sa primeasca 500 de euro, calculati in lei la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, in scop educational, niciun copil nascut dupa 2011 nu a primit aceasta suma.

In lipsa unui raspuns din partea autoritatilor care au trecut acest aliniat sub pres, tot mai multi parinti sustin ca vor da statul in judecata.

CITESTE SI >>>

VESTI BUNE! Se dau bani pentru studentii din Romania! UITE ce trebuie sa faci pentru a-i obtine

Modificari MAJORE in legea permisului auto! Cate clase trebuie sa ai ca sa-l obtii

Surpriza URIASA din buletinul multor romani. Doar cei de la Politie o stiu. Noi nici nu avem habar

Redam mai jos articolul nr.356 din legea nr.1/2011:

Art. 356
(1) Statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia. Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
(2) Suma se depune intr-un cont de depozit, denumit in continuare cont pentru educatie permanenta, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre parintii firesti, de imputernicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de nastere.
(3) Parintii copilului, contribuabili, pot directiona in contul prevazut la alin. (2) un procent de pana la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, in conditiile legii, si pot depune sume in acest cont.
(4) Pentru sumele depuse in contul prevazut la alin. (2) se plateste dobanda anual la o rata a dobanzii stabilita prin ordin al ministrului finantelor publice. Dobanzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigura de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finantelor Publice.
(5) Titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 16 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului elibereaza vouchere echivalente in valoare cu sumele solicitate. Metodologia prin care se certifica faptul ca sumele au fost cheltuite pentru educatia permanenta se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
(6) Retragerea sumelor in alte conditii decat cele prevazute la alin. (5) si/sau utilizarea acestora in alt scop decat cel stabilit de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an.
(7) Normele privind deschiderea, gestionarea si accesul la contul pentru educatie permanenta se aproba prin hotarare a Guvernului.
(8) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro se acorda tuturor copiilor nascuti dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Gasiti aici legea in intregime

Comments

comments