ACTUAL

Istoria in 5 minute a razboiului din Siria! Cum a aparut ISIS – VIDEO

Razboiul din Siria, care practic a izbucnit in anul 2011, are atat de multe ramificatii si parti implicate incat este extrem de dificil de observat din afara lui fara o analiza complexa.

Publicatia online Vox.com a publicat pe Youtube un videoclip in care incearca sa explice tuturor in 5 minute ce se intampla in cel mai fierbinte loc de pe glob.

Cum a izbucnit razboiul din Siria

In anul 2011, primele focuri de arma au izbucnit dupa ce protestatarii din strada au inceput sa marsaluiasca impotriva regimului Bashar Al-Assad. Au inceput astfel luptele in strada care s-au transformat usor, usor intr-un razboi civil.

La 5 ani distanta de la conflict, ostilitatile sunt departe de a fi inlaturate. Ba mai mult, si-au facut aparitia pe scena de razboi si actori mai mari. In anul 2013, SUA ia pozitie declarandu-se oripilate de atrocitatile pe care Assad le comite in Siria si incepe sa echipeze militar si sa instruiasca prin intermediul CIA rebelii.

Cum aparut ISIS?

In anul 2014, razboiul avea sa se schimbe complet, cand o grupare afiliata organizatiei teroriste al-Qaeda se rupe de grup pe fondul unor neintelegeri referitoare la pozitia fata de Siria. Noul grup se auto-intituleaza Statul Islamic al Irakului si Siriei. Acest nou grup nu lupta contra regimului Assad, insa lupta impotriva celorlalti rebeli si isi formeaza un stat in stat, ocupand vaste teritorii din Siria si Irak care poarta numele de Califatul Statului Islamic.

In 2015, SUA isi indreapta armele asupra ISIS renuntand la concentrarea impotriva regimului Assad, in timp ce Rusia se decida sa intervina pe cont propriu in Siria, sub pretextul declarat ca vrea sa anihileze gruparea Stat Islamic. In realitate, se pare ca Rusia a inceput bombardamentul asupra rebelilor care incearca sa darame regimul Bashar al-Assad, Putin fiind un sustinator al dictatorului.

Urmariti in clipul de mai jos istoria razboiului din Siria si implicatiile sale.

CITESTE SI >>>

Statul ISlamic anunta atentate similare si in alte capitale ale lumii

Care a fost, de fapt, tinta adevarata a atentatelor teroriste din Franta

Prima imagine de dupa atacurile de la Bataclan arata scena terifianta a macelului jihadist

Mesajul acestei tinere care s-a prefacut ca e moarta in timpul atacului terorist din Paris a devenit viral

Comments

comments