Revista presei

Lovitura CRUNTA pentru banci! Modificari MAJORE la CREDITELE romanilor. Legea a primit VOT FAVORABIL

Un proiect de lege privind contractele de credit și contractele de leasing pentru consumatori a fost aprobat, marți, de Comisiile reunite buget-juridică din Camera Deputaților.

Proiectul legislativ ar urma să modifice Ordonanța 99/2006 privind instituțiile de credit dar și Ordonanța 51/ 1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing.

Dacă proiectul va trece, Ordonanța 51/1997 se modifică, astfel că în cazul în care locatarul sau utilizatorul este consumator, nu se va mai aplica articolul care prevede că „contractele de leasing, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării obligaţiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii”.

Totodată, OUG 99/2006 se modifică în același mod, astfel că, în situația contractelor încheiate cu consumatorii, nu se aplică articolul care prevede că „contractele de credit, inclusiv contractele de garanție reală sau personală, încheiate de o instituție de credit constituie titluri executorii”.

O altă modificare importantă prevede ca în cazul în care „contractul dintre părți sunt prevăzute penalități de întârziere, dobânzi sau alte obligații de plată accesorii, aceste daune-interese nu vor putea depăși 50% din suma reprezentând ratele restante la data rezilierii”.

Proiectul a trecut de Senat și urmează so fie supus la vot în Camera Deputaților.

Comments

comments