S-au scris milioane de cuvinte si s-au vorbit zeci de ore despre ceea ce a fost Madalina Manole…o artista care pana acum 10 ani, radia de fiecare data cand intra pe scena. Toti spectatorii se ridicau in picioare, aplaudau si strigau in cor: bis! Desi toti stiau piesele cantate de minunata Madalina, vroiau sa le mai asculte o data… si inca o data. Erau vremuri in care spectacolele cu artisti romani inspirau valoare, exaltau de fiecare data publicul si il faceau sa mai vrea…
A trecut timpul si lucrurile s-au schimbat, asa cum s-au schimbat si valorile muzicale ale romanului. Artistii care candva stiau sa faca spectacol si cantau ore in sir, live, fara sa falseze au cam apus. In locul Madalinei Manole, a Anastasiei Lazariuc sau a lui Marius Teicu, au intrat in scena, in mod firesc…dar nedrept, 3 Sud Est, O-zone, Inna, si altii.
Se spune ca o vedeta nu poate trai decat cativa ani, asa cum un fotomodel isi incheie socotelile cu scena dupa 30 de ani. Aceasta este drama pe care a simtit-o Madalina in fiecare zi, aceea de a se simti imbatranita in fata propriilor sai fani. Avea o datorie morala fata de ea si fata de fanii ei, de a radia in continuare. Dar s-a izbit de acest univers necrutator al consumerismului, acest univers care distruge tot ce este frumos in arta, acest univers care transforma toate produsele de arta in produse de serie. Nu si-a mai gasit locul pe scena noului trend impus de consumerismul care domina astazi piata muzicala. Astfel a inceput drama interioara a fetei cu parul de foc, care de altfel i-a adus si sfarsitul…
De ce s-a sinucis Madalina Manole? Probabil ca nici nu ar trebui sa ne punem intrebarea asta. Orice actiune a unui om este justa in masura in care este a sa. Numai ea poate sti de ce a ales acest demers.
Dar sa judeci un om care a recurs la o astfel de metoda, este odios. Mai odios decat sa violezi o batrana paralizata la pat sau sa jecmanesti un orb. Si principala greseala a noastra, oamenii, este ca judecam pe ceilalti din prisma propriilor noastre principii. Daca ne-ar fi dat sa vedem si altceva decat universul nostru limitativ, poate ca am gandi mult mai in ansamblu. Dar in masura in care ne nastem cu prejudecati, defecte, nimeni nu ne poate garanta ca noi reprezentam adevarul absolut si nu avem niciun drept sa gandim exact pe dos. E stupid sa judeci un om, atat timp cat n-ai avut prilejul sa te pui in locul lui. Iar daca nu se intelege pe deplin ce zic, acei oameni care judeca gestul Madalinei, sa faca un exercitiu de imaginatie. Daca fata cu parul de foc ar fi fost sotia lor, sau sora lor? Cum ar fi gandit? Asa isi vor da seama ca e asa de simplu sa gandesti relativ.
Madalina Manole nu mai avea loc pe scena muzicala a Romaniei. E un efect de bumerang care se produce necontentit intr-o societate de consum. Cu cateva zile inainte de a se sinucide, a aflat cu dezamagire ca niciun post de radio nu vrea sa-i promoveze noul album. Este un semn de dezamagire absoluta: acela de a vrea sa faci ceva pentru fanii tai, dar a nu avea sprijin din partea celorlalti pentru a arata ca poti in continuare s-o faci!
Mass-media alearga dupa audienta, dupa senzational…Canalele TV difuzeaza ce se cauta, nu ce are valoare. Vedetele care candva reprezentau cu mandrie Romania sunt acum trecute intr-o agenda ingalbenita de vreme, uitata undeva in subsolul arhivei. Asadar, Madalina Manole este simbolul unei generatii de artisiti inecata in praful vremurilor, o generatie care in ciuda faptului ca a facut cinste Romaniei, a apus, poate cu mult inainte de vreme…
Acum, cand Madalina a murit, toate canalele mass-media au gasit acele insemnari ingalbenite de vreme despre ea si le-a scos la suprafata…un nou mod de a deveni celebru pe mormanul de cenusa a unui om….

Comments

comments