ACTUAL

Modificari MAJORE in Legea Educatiei! Ce se va intampla daca o sa ai media 5

O noua lege a Educatiei ar putea sa le puna bete in roate elevilor. Astfel, toti elevii care termina scoala generala pot intra la liceu daca au absolvit cu o medie de peste 5.

Noul proiect legislativ care se va pune in deszbatere publica va contine mai multe modificari importante. Dupa cum precizeaza publicatia Click, absolventii de clasa a VIII-a care vor obtine o medie mai mica de 5 nu vor mai putea fi admisi la liceu.

Acestia vor avea insa posibilitatea sa urmeze o clasa „remediala”, la finalul careia vor putea sa dea din nou Evaluarea Nationala pentru a intra la liceu sau la o scoala profesionala. Aceasta propunere este motivata prin faptul ca, la nivel national, exista un numar semnificativ de absolventi a caror medie de admitere la clasa a IX-a/la evaluarea nationala este mai mica de 5.

Alte modificari prevad trecerea creselor in subordinea Ministerului Educatiei. In prezent, acestea se afla in subordinea Ministerului Sanatatii. Prin transferul lor la Educatie, ministerul va avea cifra de scolarizare si in cazul anteprescolarilor, indeosebi in gradinitele care ii primesc deja de cativa ani.

Totodata, este destul de probabil ca gradinita sa devina obligatorie de la 3 ani.

Acum, parintii nu sunt constransi sa-si dea copiii la gradinita decat incepand cu grupa mare. Potrivit draft-ului de proiect, invatamantul obligatoriu va fi de la 3 ani, ceea ce inseamna ca toate cele trei grupe (mica, mijlocie, mare) vor fi obligatorii, asa cum se intampla in majoritatea tarilor din UE.

Sindicatele din Educatie au facut o serie de propuneri pentru noua lege. „Am cerut indentificarea masurilor care sa conduca la combaterea violentei fizice si verbale impotriva angajatilor din invatamant. Am cerut eliminarea ingerintelor politice in numirea persoanelor in functiile de conducere, aceasta alegere urmand sa se faca numai pe criterii de competenta. In ceea ce priveste costul standard per elev, am cerut infiintarea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar, din care sa faca parte si sindicatele, si reprezentantii parintilor, si care sa stabileasca costul standard per elev in functie de necesitati”, a declarat presedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, potrivit Click.ro.

Comments

comments