Revista presei

O noua taxa pentru romani se adauga la impozit! Cat vei plati in plus

Pe lângă taxele pe clădiri şi maşini, urmează cea pentru pământul de sub casă. Impozitul de care românii erau scutiţi până acum se aplică de anul acesta şi aduce majorarea cu aproape 10 procente a impozitului pentru locuinţă, estimează consultanţii, care adaugă că aceasta este o măsură sigură care aduce bani în visteria primăriilor.

De anul acesta, la impozitul pe locuinţă se adaugă şi cel pentru terenul de sub bloc, pe lângă cel pentru pereţi, holuri, lift şi casa scării.

„Fiecare proprietar are anumite cote indivize şi va plăti cota indiviza și pentru terenul de sub clădire, lucru ce nu se întâmpla anterior”, a declarat consultantul fiscal Răzvan Ungureanu.

De exemplu, pentru un apartament cu o suprafaţă de 50 metri pătrați, într-un bloc cu peste patru etaje, proprietarul va plăti un impozit pe teren cuprins între 10 şi 26 de lei, în funcție de cartierul în care este situat imobilul, dupa cum scrie Digi24.ro.

În cazul apartamentelor vechi va fi impozitat doar terenul de sub bloc, nu şi grădina de lângă, ce aparţine primăriei. Situaţia este diferită la ansamblurile rezidenţiale. În cele mai multe cazuri, doar drumul principal aparţine autorităţii locale, restul a intrat în posesia proprietarilor la cumpărarea locuinţei.

De asemenea, și cei care au construcţii de mari dimensiuni vor plăti în plus, pentru că nu mai plătesc doar suprafaţa pe care o ocupă clădirea, ci şi terenul rămas liber. Toate impozitele vor creşte acum bugetul autorităţilor locale, spun consultanţii, care încearcă să vadă şi partea plină a paharului.

„Atâta timp cât primăriile au la dispoziţie mai mulţi bani, vor cere mai puţine impozite de la bugetul general consolidat, iar bugetul consolidat al statului, la centru, vor rămâne mai mulţi bani pentru diverse proiecte”, a explicat consultantul fiscal Adrian Bența.

Comments

comments