ACTUAL

O taxa a Guvernului Ciolos va scumpi alimentele cu 30%!

Prețurile la alimente ar putea să crească din nou, cu toate ca acestea au fost ieftinite de guvernul Ponta. Prețul la alimente a fost redus cu 13%, prin micșorarea TVA de la 24% la 9%.

Guvernul Cioloș ar putea să majoreze din nou prețul alimentelor, de data asta cu până la 30%, printr-o nouă taxă. Mai exact este vorba despre taxa pentru ambalaje, care presupune o creștere de la 65 la 2.000 de lei pe tonă, după cum precizează B1TV.

O analiză a postului de telviziune arăta că producătorii, puși în fața unei creșteri foarte mari a taxei pe ambalaj, vor transfera majorarea de costuri către consumatori, majorare care se va vedea în costul final al produselor. Impactul va fi o scumpire de 30% a alimentelor ambalate.

Obligaţiile de plată şi efectele vor fi aplicate începând cu 25 ianuarie 2016. Conservele de legume şi fructe, sucurile, vinul, mierea, berea şi apa minerală sunt printre alimentele vizate de scumpiri.

Reprezentanții producătorilor au încercat o negociere cu Ministerul Mediului, însă nu a ajuns la niciun rezultat. Ultima speranță de evitarea a impactului taxei pe ambalaje stă în premierul Dacian Cioloș.

„Un borcan cu mazăre costă acum trei lei, dar după 25 ianuarie va costa mai mult de patru lei. Asta pentru că pe ambalajul respectiv (borcanul de sticlă) producătorul va plăti o taxă de mediu de doi lei per kilogram şi, în plus, va trebui să administreze singur toate celelalte costuri aferente reciclării“, a dspus Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

„O sticlă cu vin de calitate medie la 750 ml costă acum între 8 şi 10 lei; la două sticle avem deja un kilogram de ambalaj, iar dacă taxa pe acest ambalaj va creşte de la 65 de bani la 2 lei, avem dimensiunea scumpirilor la această categorie. Desigur, o să zică lumea să nu mai ambalăm în sticlă produse precum legumele sau fructele în conservă sau băuturile (alcool, suc, ape minerale), dar sticla este recunoscută ca fiind o garanţie pentru siguranţa alimentară. Ajungem să suprataxăm siguranţa alimentară, şi asta nu e bine“, a mai spus liderul federaţiei.

Comments

comments