WOW

Pitipoancele existau si acum 200 de ani! Uite cum aratau si cum erau catalogate

Sunt peste tot, la terase, in mall-uri, facandu-si selfie-uri peste tot si fiind imbracate strident si provocator! Ce sa mai, oricine poate recunoaste cu usurinta pitipoancele de astazi.

Acest tip de femeie a existat dintotdeauna, doar ca obiceiurile sau hainele s-au mai schimbat de-a lungul timpului.

Astfel, pitipoance existau si in secolul al XIX-lea, chiar daca pe vremea aceea este putin probabil ca se numeau astfel.

Cum aratau pitipoancele in secolul al XIX-lea

Pe acea vreme, în Bucureşti se purtau blanurile, palariile si bijuterii extravagante, port-tigaretul si machiajul strident.

Cea mai clara descriere a pitipoancelor de pe vremea aceea este cea facuta de I.L. Caragiale, care le numea moftangeoaice

„De fiecare dată când iese la plimbare pe străzile Bucureştiului, (piţipoanca – n.r.) îşi asortează mătasea de la trăsură cu pălăria sau cu hainele pe care le poartă. Uneori îl pune pe vizitiu să se îmbrace în aceeaşi culoare pe care o are “, scria I.L. Caragiale în „Moftul român”.

La fel ca şi acum, şi în Bucureştiul de altădată “piţipoancele” flirtau cu bărbaţii, arătându-şi „potenţialul”.

“Poftită ori nepoftită, ea trebuie să se afle la toate balurile de rigoare, ale curţii, ale societăţilor, ale lumii mari, la reprezentaţiile prime, extraordinare sau de gală”, scrie Caragiale.

“Când e vorba de lista „victimelor“ ei, moftangioaica română uită şirul, numele şi datele; are însă în privinţa aceasta despre amicele ei o memorie prodigioasă”

“Moftangioaica suferă în genere de stomac; oricând are să iasă în lume seara nu mănâncă toată ziua în vederea corsetului. Astfel, e prudent să nu o prea iei la vals: suflarea ei te face să-ţi aduci aminte cu mult regret de mirosul violetelor de Parma”, a mai scris Caragiale.

Comments

comments