WOW

Portal intre doua lumi! Proiectul incredibil care a luat prin surprindere Europa

O idee fascinanta, care a luat viata pe perioada pandemiei intre doua tari vecine, Lituania si Polonia, a uimit Europa. Proiectul, demarat in 2021, transmite un mesaj puternic, acela de a „regandi sensul unitatii”.

Este vorba despre un portal in timp real, care conecteaza doua orase vecine: Vilnius(Lituania) si Lublin(Polonia). Ideea și designul au fost foarte bine puse la punct si seamănă destul de mult cu portalul din filmul SF Stargate.

Cele doua orase au instalat o „ușă” circulară pentru portal, care fac legătura intre Lublin, Polonia, si Vilnius(Lituania), aflat la aproximativ 600 de kilometri distanță. Ambele portaluri au ecrane mari și camere de luat vederi care transmit imagini în direct între cele două orașe – un fel de pod digital, potrivit creatorilor săi – menit să încurajeze oamenii să „regândească sensul unității”, potrivit The Verge, care citeaza agentia oficiala de presa lituaniana.

Impactul proiectului a fost unul colosal, iar ideea de a conecta doua orase in timp real, aflate la o asa de mare distanta unul de altul a facut ca oamenii sa inteleaga ca, dincolo de barierele lingvistice si culturale, exista o unitate indestructibila intre noi. Efectul a fost si mai mare, avand in considerare ca proiectul a fost demarat in perioada pandemiei, cand oamenilor li s-au impus restrictii de calatorie.

„Omenirea se confruntă cu multe provocări potențial mortale; fie că este vorba de polarizarea socială, de schimbările climatice sau de probleme economice. Cu toate acestea, dacă ne uităm cu atenție, nu lipsa oamenilor de știință străluciți, a activiștilor, a liderilor, a cunoștințelor sau a tehnologiei este cauza acestor provocări. Este vorba de tribalism, de lipsa de empatie și de o percepție îngustă a lumii, care este adesea limitată la granițele noastre naționale”, declara Benediktas Gylys, președintele Fundației Benediktas Gylys și pe care Go Vilnius îl consideră „inițiatorul” ideii portalului.

El spune că proiectul este „un pod care unește și o invitație la depășirea prejudecăților și a dezacordurilor care aparțin trecutului”.


Comments

comments