ACTUAL

Primul apel la 112, Colectiv: “Acum ard oameni! Erau 500 de persoane înăuntru!”

Primul apel la 112, din seara incendiului de la Colectiv, a fost făcut public de către Victor Dobre, barmanul din club care a anunţat primul autorităţilor tragedia.

Înregistrarea este şocantă şi poate afecta emoţional. Pe fundal se aud vocile oamenilor care strigă după ajutor şi ţipetele lor de durere: “Arde!”

Primul apel a durat mai mult de trei minute, timp în care barmanul încerca să le explice pompierilor şi celor de la ambulanţă că trebuie să se grăbească şi să trimită cât mai multe echipaje. Primele au ajuns abia după 11 minute, timp în care cei care au ieşit primii din club s-au întors şi au salvat oameni.

Vocea operatoarei de la 112 este calmă, îl redirecţionează pe apelant la pompieri, iar reprezentantul ISU este înregristrat când află că ard oameni şi îi roagă şi pe cei de la ambulanţă să trimită şi ei autospeciale.

Victor Dobre: Explodează, explodează. Da, da…
Operatoare 112: Rămâneţi, vă rog, la telefon. Staţi un pic!

Pompier: Sunt persoane rănite domnule? Spuneţi-mi, sunt persoane rănite?
Victor Dobre: Da, da, da! Acum ard nişte oameni! 
Pompieri: Ard nişte oameni?
Victor Dobre: Da, da, da!
Pompieri: Am înţeles, noi am trimis acolo.

Ambulanţa: Trimitem şi noi, da?
Victor Dobre: Sunt foarte mulţi… (n.r.: oameni răniţi)
Pompieri: Trimiteţi, trimiteţi!
Ambulanţa: Bine! Bine!
Pompieri: Ne puteţi da un număr?
Ambulanţa: Trimitem multe!
Pompieri: Dar ne puteţi da un număr aşa, de… (n.r.: victime)
Victor Dobre: Haideţi, vă rog frumos, trimiteţi ambulanţe că sunt peste 50 de persoane. 
Pompieri: Peste 50 de persoane…
Victor Dobre: Peste 50 de persoane!
Pompieri: Am înţeles, trimitem câte putem!
Victor Dobre: Haideţi!
Pompieri: Trimitem câte putem! Da? Bine!
Victor Dobre: Da, trimiteţi!
Pompieri: La revedere, la revedere!

Victor Dobre lasă la un moment dat telefonul din mână, pentru a scoate dintre oamenii blocaţi în spaţiul îngust de la intrare.

Victor Dobre: Scoateţi-i afară, scoateţi-i afară!

Pompieri: Domnule…
Victor Dobre:  Scoateţi-i afară! Scoateţi-i afară! 
Pompieri: Alo, domnule, mă auziţi?
Pompieri: Alo!
Pompieri: Da, mă auziţi domnule?
Victor Dobre: Sunt foarte mulţi! Erau 500 de persoane înăuntru!
Pompieri: Să ştiţi că echipajele au fost trimise către dumneavoastră!

63 de oameni au murit în club Colectiv, din fabrica Pionierul situată în centrul Capitalei, iar alţi peste 150 au fost răniţi, în seara de 30 octombrie 2015.

Apel 112

VREM RAPORTUL ISU PE ACEASTA INTERVENTIE SI PROCEDURA INTERNA PENTRU DEZASTRE CU MAI MULT DE 200 DE VICTIME !!!Am obtinut de la STS inregistrarea apelului catre 112 efectuat la 22:32, in timp ce paraseam clubul. Mentionez ca apelul a fost facut la aprox. 20-30 secunde de la prima flama de pe stalp. Am ajuns afara si am presupus ca cei din spate vor continua sa iasa, asa ca m-am departat putin pentru a comunica cu dispecera. Cand m-am uitat, insa, inapoi am observat ca deja se crease blocajul la intrare, dar si ca existau persoane in flacari, asa ca am revenit la intrarea in club cu tot cu telefon. Aspectele notabile in aceasta inregistrare sunt: 0. UPDATE: Daca si dispecerul de la Pompieri stia unde se afla Colectiv, sefii lui din ISU cred ca stiau chiar mult mai multe despre club. Asumarea este, insa, grea atunci cand ai frica-n oase!!!1. Informatia cu privire la producerea incendiului a ajuns in timp real la autoritati, in primul minut. 2. Gravitatea urgentei a fost comunicata prin numarul de 500 de persoane din interior dar si cel de peste 50 de raniti. (exagerate in acel moment in opinia mea).3. Desi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsa inca sa trimita echipaje dupa mai mult de 3 minute de la inceperea.4. Desi li s-au transmis informatii despre amploarea dezastrului inca din primul minut, dar si apoi, prin nenumaratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost intr-atat de socate astfel incat nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porti a fabricii si nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare in acest sens. Au preferat sa care in conditii improprii si tardiv victimele imobilizate sau inconstiente pe o distanta de peste 100 de metri pana in piata Bucur. De mentionat este si ca echipa de descarcerare poate ar fi identifictat si faptul ca usile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacat ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creandu-se conditii mult mai bune pentru interventie. 5. Mentionand fumul de atat de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut sa transmita echipajelor sa isi pregateasca echipametele astfel incat sa poata patrunde in club imediat ce au ajuns si fara ezitari si bajbaieli, astfel incat sa evacueze victimele intoxicate si arse din interior. Relevant pentru eficienta interventiei pompierilor, in ansamblul ei este faptul ca dintre prietenii mei (12 in total), cei pe care nu i-am vazut iesind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afara, niciunul nu a supravietuit. Cu aceasta ocazie exprim respectul pentru cei care, in ciuda socului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalti ramasi blocati. Aceasta interventie neprofesionista a fost cruciala pentru multi dintre supravietuitori si cu siguranta mult mai eficienta decat cea pompierilor, bazata pe proceduri. #colectivpentruviitor

Posted by Colectiv Pentru Viitor on Thursday, February 18, 2016

Comments

comments