Revista presei

“Romanii din Marea Britanie nu-si cunosc drepturile”

„Comunitatea românească din Londra este una dintre cele care cresc cel mai rapid, românii fac aici unele dintre muncile cele mai dificile, dar nu-și cunosc drepturile”, este concluzia la care ajunge jurnalistul britanic Ben Judah, autorul unei cărți despre imigranții din capitala britanică. Cartea are un întreg capitol (circa o cincime din totalul paginilor) consacrat românilor, prezenți în număr în continuă creștere în cel mai mare oraș din Uniunea Europeană. 

Lansarea cărții a avut loc în estul Londrei, într-o clădire care acum 100 de ani era sinagogă, iar acum este Muzeul Imigrației și Diversității – un loc extrem de potrivit pentru un astfel de eveniment. 

Ben Judah a petrecut săptămâni întregi trăind printre românii din Londra și a sesizat exploatarea la care sunt supuși mulți dintre acești oameni. 

„Am constatat că foarte mulți nu cunosc nimic despre salariul minim legal și nu știu că sunt plătiți mai puțin decât ar trebui. Mulți alții nu au habar despre regulile privind supra-aglomerarea locativă, nu-și dau seama că sunt jecmăniți în condițiile în care locuiesc claie peste grămadă. Este foarte important ca atunci când oamenii vor să vină la Londra să-și cunoască drepturile, ei ar trebui să știe cât e salariul pe oră și cât ar trebui să ceară pentru munca lor” , mi-a declarat Ben Judah la lansarea cărții sale. 

Jurnalistul britanic s-a supus unor experiențe extrem de inconfortabile pentru a se putea pune în pielea migranților români care iau în piept viața uneori incredibil de dură din capitala britanică.

„Cred că unul din cele mai memorabile momente din experiența mea cu românii au fost nopțile petrecute dormind în tunelurile de sub Hyde Park Corner din centrul Londrei, când îi auzeam pe romi exprimându-și temerile față de vagabonzii englezi, care stăteau tolăniți prin apropiere bând alcol sau luând droguri”, spune Ben Judah 

 

CITESTE SI >>>

Vesti proaste pentru romanii din Marea Britanie! Decizia luata in urma cu putin timp

Un grup de 4 rromi ataca un francez la metrou in Paris! „Pourquoi ma filmezi, ma! Haideti toti pe el sa-l ardem!” VIDEO

S-a CONFIRMAT! Romanii din strainatate, TAXATI IN TARA prin noul Cod Fiscal!

 

„Altă experiență memorabilă a fost când am dormit într-un refugiu unde muncitori români dormeau câte doi într-un pat și care plecau dis de dimineață în căutare de lucru ilegal la colțul străzii. Am fost șocat de faptul că nu aveau idee de faptul că ar fi putut lucra în condiții mai bune și altul era perseverența în credința lor că își pot crea un viitor în Marea Britanie”, adaugă el. 

 

Citeste continuarea articolului pe rfi.ro

 

Comments

comments