Revista presei

S-a TERMINAT cu ASISTAȚII SOCIALI! Legea a fost deja PROMULGATĂ. Mulți vor PLÂNGE după aceasta veste

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost promulgată, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege prevede ca dreptul de ajutor social să înceteze în cazul refuzului unui loc de muncă oferit. decizia a fost luată cu 274 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 2 abţineri, potrivit Digi24.ro.

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, se arată în iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept de-abia după 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

De asemenea, iniţiativa legislativă mai arată că pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

„În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”, se mai arată în proiect.

Comments

comments