Revista presei

Se decide soarta romanilor din Marea Britanie. Theresa May, discutii aprinse cu Juncker la Bruxelles. Ce se va intampla dupa Brexit?

Premierul britanic Theresa May va avea o întâlnire importantă cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker pe tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul britanic a declarat că intenționează să obțină unele schimbări ale condițiilor Brexit-ului, cu scopul de a asigura aprobarea sa de către Parlamentul de la Londra. Pe de altă parte, Bruxelles, deși s-a arătat disus să clarifice unele aspecte, a subliniat că înțelegerea nu este renegociabilă.

După ce guvernul condus de Theresa May a activat pe 29 martie 2017 articolul 50 din Tratatul UE ce declanşează procesul ieşirii unei ţări din blocul comunitar, Londra şi Bruxellesul s-au angajat în negocieri dificile privind condiţiile retragerii Regatului Unit din UE şi cadrul relaţiilor lor post-Brexit.

Negociatorii celor două părţi au convenit la finele anului trecut un acord şi o declaraţie politică privind Brexitul, care au fost însă respinse pe 15 ianuarie de parlamentul de la Londra în special din cauza clauzei de ”backstop” în virtutea căreia Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ”frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Comments

comments