dezastru-cernobil1

Astazi se implinesc 27 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie, explozia Centralei Atomoelectrice de la Cernobil, care a distrus vitile a milioane de oameni.

Pe 26 aprilie 1986, in jurul orei 1.30 AM, reactorul numarul 4 de la Centrala Atomoelectrica exploda din cauza unor angajati lipsiti de experienta. Reactorul a fost supus unui test la sistemul de racire care a scapat de sub control si a determinat un incendiu de amploare urmat de alte explozii.

Tragedia a fost cu atat mai mare cu cat orasul Cernobil se afla la doar 18 kilometri distanta de centrala, iar autoritatile nu reactioneaza prompt. De-abia dupa 36 de ore de la dezastru autoritatile au inceput evacuarea populatiei, insa era deja prea tarziu.

Desi raul fusese produs la o scara imensa, autoritatile continua sa tina tina secrete informatiile, insa constienti fiind de amploarea dezastrului informeaza populatia de-abia dupa 3 zile.

Radiatiile emise atunci in urma exploziilor au fost uriase si s-au imprastiat in aer pe distante de kilometri, dupa care au fost conduse de aer. In total, 190 de tone de substante ucigase s-au eliberat in atmosfera.

Oamenii care au fost cel mai aproape de nucleul exploziei s-au imbolnavit de cancer de piele sau la plamani. Astfel, peste 1.000 de oameni au murit de cancer in scurt timp.

In total, 3,5 milioane de oameni, dintre care 1 milion de copii au fost afectati de atunci de explozia uriasa.

Comments

comments