Sanatate

SOCANT! Aceasta boala nu doare, dar ucide un om intr-un singur an! Iata care sunt simptomele

O afectiune foarte periculoasa si larg raspandita printre oameni actioneaza in mod silentios in organism, fara sa produca simptome vizibile, in special dureri.

Melanomul este o forma extrem de agresiva de cancer care sunt produse de celulele producatoare de pigment denumite melanocite.

Melanocitele se dezvolta in mod anormal sub actiunea razelor ultraviolete, invadand tesuturile din jurul lor si distrugandu-le. Trasaturile sale transforma melanomul in cea mai agresiva boala de piele.

Din pacate, statisticile arata ca 75% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu melanom mor in primul an de la diagnosticare. Anul trecut, un numar de peste 9400 de persoane au murit in urma acestei forme de cancer, potrivit Skin Cancer Foundation.

CITESTE SI >>>

Inmultirea acarienilor depinde de culoarea asternuturilor! Ce cearsafuri ar trebui sa evitati, atunci cand facti patul

Toata lumea foloseste astfel de becuri, fara sa aiba habar la ce riscuri se expun! Cauzeaza ANXIETATE, MIGRENE si CANCER

Aveti aceste puncte rosii pe diferite parti ale corpului? Afla daca sunt periculoase si cum le putem elimina

In Romania, numarul bolnavilor de melanom a crescut exponential in ultimii 25 de ani, de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane.

“In ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce in ce mai multi tineri. Daca pana acum cativa ani nici nu ne uitam la alunitele tinerilor, acum le studiem cu atentie, chiar si alunitele copiilor de 10-11 ani. Incidenta melanomului este in crestere, in ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fara protectie solara, a schimbarilor climatice (subtierea stratului de ozon) si obiceiului bronzarii artificiale, la solar. Din fericire, melanomul poate fi vindecat, daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar in stratul superficial al pielii. In stadiile mai avansate, melanomul se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa)”, a decalarat pentru Gandul.info medicul dermatolog Lucian Russu, fondator al Asociatiei Melanoma MayDay.

Cititi mai multe pe Gindul.info

Comments

comments