Revista presei

Statul iti da 55 de lei pe ZI si 1.000 de lei/luna in plus! Au anuntat!

Şomerii care se vor angaja în localităţi aflate la peste 15 kilometri de casă vor primi până la 55 de lei pe zi, conform unei Ordonanţe de urgenţă care va intra în vigoare în luna decembrie, a anunţat marţi Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, în cadrul Topului Naţional al Firmelor Private din România, eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

 

‘Există grupuri vulnerabile în această ţară, oameni care nu îşi mai caută locuri de muncă, sunt dezolaţi de faptul că nu au oportunităţi, care au fost întreţinuţi şi de o politică masivă a statului de a acorda venitul minim garantat şi alte beneficii şi care i-au descurajat să mai intre. În momentul în care cauţi în România lucrători necalificaţi ai acest paradox că ar exista aceşti oameni şi nu poţi să îi atragi. Acest element am încercat să îl adresăm în Ordonanţa 60 (pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă – n.r.). Se rezolvă problema eterogenităţii pieţei forţei de muncă în sensul că ne uităm şi vedem că sunt zone în care şomajul este aproape structural, în vreme ce am zone în care mai ales tinerii sunt în şomaj de peste 20%, mai ales în zona de sud a ţării’, a spus Pîslaru.

Potrivit acestuia, şomerii care vor lucra la cel puţin 15 kilometri de casă ar putea primi până la 55 de lei pe zi.

‘Companiile mari îşi permit să-şi asigure o logistică de 60-70 km în jurul companiei cu autobuze etc. dar IMM-urile nu pot face lucrul ăsta. Am zis, hai să facem astfel încât cei care vor să lucreze la o distanţă de peste 15 kilometri de locul în care au domiciliul să beneficieze de o primă de mobilitate, astfel încât toţi aceşti oameni vor beneficia de până la 55 lei pe zi ca să se deplaseze acolo unde dumneavoastră (IMM-urile n.r.) creaţi locuri de muncă. Vă puteţi duce în acele zone, să faceţi investiţii să vă mutaţi toată forţa de muncă calificată pe care o găsiţi în alte zone şi pentru toţi cei pe care îi mutaţi adiţional beneficiaţi de o primă de 12.500 lei dacă se mută, iar dacă o fac cu familiile, 15.500 lei, ca ei să stea măcar 12 luni acolo’, a mai arătat ministrul Muncii.

De asemenea, Dragoş Pîslaru a mai arătat că există subvenţii pentru angajarea persoanelor care aparţin grupurilor vulnerabile.

‘Mai sunt subvenţii pentru angajarea de tineri, pentru angajarea de persoane de peste 45 de ani, angajarea persoanelor cu dizabilităţi, de absolvenţi, grupuri vulnerabile, pentru care subvenţiile au fost dublate la 900 lei pe lună timp de 12 luni dacă există un contract de peste 18 luni. Nu am folosit niciun leu în plus de la buget. Am reuşit să cuplăm fondurile europene şi am triplat bugetul de măsuri active. Avem de trei ori mai mulţi bani pentru măsuri active care să rezolve această tensiune pe care o aveţi în piaţa forţei de muncă. De la 1 decembrie ordonanţa intră în vigoare’, a spus Pîslaru.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 60/2016, adoptată de Guvern în luna septembrie a acestui an, persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă, pe o perioadă de 12 luni. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.

Sursa: Economica.net

 

Comments

comments