SURPRIZA! Ratele la creditele in franci elvetieni s-ar putea micsora cu 50%

Reprezentantii partidului PNL au depus un proiect de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni si sustin ca vor merge in comisiile parlamentare de specialitate propunand convertirea creditelor la cursul istoric, dupa cum precizeaza presedintele PNL, Alina Gorghiu.

Astfel, toti romanii care sunt dispusi sa-si converteasca creditele pe care le-au contractat luate acum 8-10 ani vor putea obtine o reducere a ratei aferente creditului cu pana la 50% fata de cea pe acre o plătesc în prezent.

Un amendament care a fost depus în comisiile de specialitate spune ca, în cazul romanilor care vor să-și convertească creditele, cursul folosit va fi cel din momentul în care a fost luat creditul.

Diferența este una de aproape 50%, o scădere de la 4 lei, cât este un franc în acest moment, la 1.85, 1.90 – cât era cotat un franc elveţian în anii  2007-2008. Prin urmare, ratele acestor persoane ar scădea la jumătate dacă legea va fi adoptată în forma actuală, potrivit RomaniaTV.net.

Această lege este așteptată de peste 50.000 de români care au credite în franci elvețieni și ale căror rate s-au dublat din 2007-2008, momentul acordării creditului și până în prezent.

„Conversia creditelor în franci elvețieni a fost alt subiect în Biroul Politic Național al PNL. Se va merge în comisiile reunite cu propunerea de curs istoric”, a spus Gorghiu la finalul ședinței conducerii partidului.

Pe de altă parte, șeful Direcției Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naționale a României (BNR), Eugen Rădulescu, susține că impactul conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde de lei.

„În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric, costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferența de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilității sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcționării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudențial recomandat în momentul de față”, a precizat Eugen Rădulescu.

Comments

comments

Author: johnyhilfiger