PARENTING

Tragedia tăcută a copiilor noștri despre care nu vorbește nimeni. Cum putem avea niște copii sănătoși din punct de vedere psihologic

Copiii moderni sunt lipsiți de o copilărie sănătoasă, este avertismentul lansat de psihologul Victoria Prooday, într-un amplu articol citit până acum de peste 20 de milioane de părinți.

Psihologul pune pe tapet problemele cu care copiii moderni se confruntă zi de zi, pe fondul schimbării radicale a societății noastre și a ascensiunii fulminante a tehnologiei, care pune încet încet stăpânire pe viețile tuturor.

Victoria Prooday scrie că micuții noștri nu au parte de o copilărie sănătoasă și se află într-o stare emoțională delicată. Oricât de dureros ar fi acest lucru pentru noi, părinții sunt singurii care pot veni în ajutorul copiilor.

Mai exact, copiii moderni sunt privați de o copilărie sănătoasă, având în schimb:

1 Părinți distrați.

2 Părinți care-i răsfață și le permit orice.

3 Sentimentul că toată lumea le este datoare.

4 Alimentație neechilibrată și lipsă de somn.

5 Stil de viață sedentar.

6 Stimulare nesfârșită, distracții tehnologice.

Pe fondul acestor aspecte, psihologul apreciază că cei mici au din ce în ce mai multe probleme emoționale. Există însă și metode care ne ajută să schimbăm lucrurile, atât timp cât nu este prea târziu.

Iată ce spune expertul că ar trebui să facem în această privință. Sfaturi pentru copii sănătoși emoțional:

1. Stabiliți împreună niște limite și nu uitați că sunteți părintele copilului, nu prietenul lui.

2. Oferiți-i copilului ceea de ce are nevoie, nu ceea ce-și dorește. Nu vă fie frică săi spuneți NU, dacă dorințele lui nu corespund necesităților.

3. Oferiți-i alimente sănătoase.

4. Petreceți cu el câte o oră pe zi în sânul naturii.

5. Cinați împreună în fiecare seara (fără gadget-uri).

6. Jucați-vă câte un joc pe zi.

7. Implicați copilul în treburile casnice (să aranjeze îmbrăcămintea, să strângă jucăriile, să agațe rufele, să aranjeze masa etc.).

8. Mergeți la culcare în fiecare zi la aceeași oră, nu-i permiteți să folosească gadget-urile înainte de somn.

9. Învățați-i să fie responsabili și independenți. Nu-i protejați de eșecurile minore. Acest lucru îi învață să depășească obstacolele vieții.

10. Nu le pregătiți și nu le duceți voi ghiozdanul, nu le aduceți la școală mâncarea sau temele uitate acasă, nu-i curățiți banana de coajă unui copil de 5 ani. Ei pot face siguri aceste lucruri.

11. Învățați-i să fie răbdători și oferiți-le ocazia să-și petreacă singuri timpul liber, când vor începe a se plictisi își vor manifesta creativitatea.

12. Nu le oferiți distracții permanente.

13. Nu la dați gadget-urile ca remediu anti-plictiseală.

14. Nu încurajați folosirea gadget-urilor înainte de masă, în mașină, la restaurant, la magazin. Lăsați-i să-și alunge singuri plictiseala.

15. Demonstrați-le că le sunteți alături, că-i susțineți, învățați-i să socializeze cu cei din jur.

16. Nu vă distrageți atenția spre telefon în timp ce vorbiți cu el.

17. Învățați-l să lupte cu furia.

18. Învățați-l să salute, să ofere, să împărtășească, să simpatizeze, să se comporte corect la masă și în timpul unei conversații.

19. Mențineți cu el o conexiune emoțională: zâmbiți-i, sărutați-l, jucați-vă cu el, citiți-i, dansați, săriți și târați-vă împreună!

Părinții sunt persoanele care trebuie să aibă grijă de sănătatea fizică și mintală a copiilor, în caz contrar vom avea o generație bolnavă! Trebuie să schimbăm lucrurile cât mai curând!

Articol adaptat după un material apărut în Youroot.com

Comments

comments