ACTUAL

Vesti proaste pentru toti romanii! Din aprilie facturile SE DUBLEAZA!!!

Legea 196/2006 care va intra in vigoare din aprilie anul viitor ar putea sa dubleze facturile romanilor la energie termica.

Ce se intampla de fapt? Totul are legatura cu subventia la incalzire pe care consumatorii o primeau pana acum la comun. Un articol din legea mai sus mentionata, care va intra in vigoare de la 1 Aprilie presupune ca aceasta subveentie sa fie acordata individual.

CITESTE SI >>>

In Romania doctorii TE UCID, in loc sa TE SALVEZE! O fetita a MURIT dupa ce a fost tratata cu paracetamol si algocalmin

DISPAR masinile cu MOTOR DIESEL! De cand intra in vigoare masura

Verifica-ti permisul auto ACUM! Detaliul minor care te poate costa scump
Astfel, fiecare consumator ar trebui sa aiba contract individual cu furnizorul de caldura. Pana acum, furnizorul de energie termica, in Bucuresti RADET- avea contracte incheiate cu asociatia de proprietari/locatari.

Incheierea unui contract individual pentru fiecare consumator in parte presupune si contorizarea individuala a consumului de caldura, lucru care ar duce la cresterea facturilor.

„Sumele reprezentând cheltuielile pentru încălzirea locuinței, aferente consumului de energie termică, energie electrică sau de gaze naturale, plătite direct de consumatorii titulari de contract de furnizare a energiei termice sau convenție individuală, respectiv contract de furnizare a gazelor naturale sau a energiei electrice, precum și ajutoarele pentru încălzirea locuinței achitate de agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială ori de autoritățile administrației publice locale, în condițiile prezentei legi, se colectează în conturile tip ESCROW, astfel cum sunt definite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2001 privind reglementarea unor măsuri de asigurare a fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice și a gazelor naturale pentru populație, aprobată cu modificări prin Legea nr. 84/2002, cu modificările și completările ulterioare, deschise la bănci de către distribuitorii și producătorii de energie termică, furnizorii de gaze naturale și furnizorii de energie electrică”, se arată în legea care va intra în vigoare în aprilie 2018.

Iar OUG nr 115/2001 spune aşa, la articolul 3:

„În conturile de tip „ESCROW” prevăzute la alin. (1) beneficiarii de energie termică vor vira sumele aferente energiei termice consumate, iar autoritățile locale vor vira subvențiile pentru acoperirea diferențelor de preț și de tarif pentru energia termică livrată populației, precum și ajutoarele bănești pentru energia termică care se acordă categoriilor defavorizate ale populației, potrivit legii. Agenții economici producători și/sau distribuitori de energie termică sunt obligați să înscrie în facturile privind livrarea energiei termice conturile de tip „ESCROW” în care vor încasa valoarea acesteia”.

In prezent, gigacaloria în Bucureşti costă 342 de lei. Cu toate acestea, populaţia plăteşte doar 164 de lei, datorita subventiilor pe care Primaria le ofera populatiei. Într-un an, subvenţia este de 160 de milioane de euro, potrivit Economica.net.

„Legea schimbă forma în care se subvenţionează energia termică. Cele 160 de milioane de euro trebuie acordate direct consumatorilor. Ajutorul se acordă pe bază de contracte individuale. Mi-e teamă că, pe baza acestei legi (196/2006 – n.red.), nu se mai poate acorda ca acum, la toată lumea. Subvenţia ar trebui dată pe baza contractelor individuale, asociaţia nu poate primi prin lege subvenţie” a spus Calotă, pentru ECONOMICA.NET.

Comments

comments