WOW

Calendarul de ceapa: Ce luni din 2016 vor fi secetoase si care vor fi ploioase, dupa un meteorolog neobsinuit

O metoda straveche mostenita din mosi stramosi tinde sa dea peste cap meseria de meteorolog. In unele sate din Romania inca se mai foloseste calendarul cu ceapa.

Acest lucru se intampla, de exemplu, in comuna Dambu din judetul Mures, acolo unde tanti Iustina practica metoda calendarului cu ceapa an de an si nu da gres niciodata in a ghici cu exactitate care vor fi lunile cele mai secetoase si cele mai ploioase.

calendarul de ceapa

Desi pare incredibil, in urma cu sute de ani, cand prognoza meteo era departe de a deveni o realitate, taranii erau in stare sa prognozeze cum va fi vremea in fiecare luna, folosindu-se de un calendar pe care asezau ceapa.

Tanti Iustina a invatat sa foloseasca metoda de la bunica ei si spune ca asa stie inca de la inceputul anului cand va fi seceta.

„Pentru a face calendarul de ceapă avem nevoie de o ceapă mare, de un calendar, creştin ortodox – folosim noi de zeci de ani şi de sare. Ceapa aleasă se taie în jumătate şi se aleg apoi foiţele de ceapă. Acestea se denumesc şi se aşează pe calendar, în dreptul lunilor. Peste fiecare foaie de ceapă se pune sare, în cantitate egală. Calendarul de ceapă trebuie făcut neapărat în noapte de revelion. Doar atunci iese cum trebuie. Astfel, înainte de ora 12 am pus sarea în foile de ceapă şi aşteptăm până dimineaţa. Calendarul îl punem undeva unde să nu fie atins de razele soarelui a doua zi dimineaţa. Astfel, vom vedea cum va fi anul din punct de vedere al vremii”, spune Iustina Sărmăşan, vârstinca din satul Dâmbu, pentru Adevarul.ro

Astfel, dupa ce a stat ore in sir ferit de soare, vom observa privind foitele de ceapa care luna din an va fi una secetoasa, dupa lipsa de apa formata in foita de ceapa. Foitele de ceapa in care se gaseste apa din abundenta indica o luna ploioasa.

Potrivit calendarului de ceapă de anul acesta, predicţiile meteorologilor pentru luna ianurie se adeveresc: va ninge şi vor cădea precipitaţii.

„În ianuarie se vede că sarea pusă în foaia de ceapă a lăsat destul de multă apă. Asta înseamnă că ianuarie vine cu ninsori sau cu ploi, în funcţie de zona geografică. Februarie va fi uscat şi geros, iar în martie din nou vom avea ploi şi ninsori. August şi octombrie se anunţă cele mai secetoase luni, iar noiembrie şi decembrie 2016 sunt lunile în care ceapa a lăsat cea mai multă apă”, mai spune tanti Iustina.

 

Foto credit: Adevarul.ro

Comments

comments